Bij cervixafwijkingen spreekt men over afwijkingen aan de baarmoederhals. De meest bekende afwijking is baarmoederhalskanker. Om baarmoederhalskanker vroegtijdig te kunnen constateren is er een bevolkingsonderzoek dat eens per vijf jaar plaats vindt bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud. Tijdens dit onderzoek wordt een uitstrijkje gemaakt, dat vervolgens geprepareerd en doorgestuurd wordt naar het laboratorium. Bij het Women's Healthcare Center Amsterdam wordt het uitstrijkje door de gynaecoloog gemaakt.

Symptomen baarmoederhalsafwijkingen

In het beginstadium van baarmoederhalsafwijkingen heeft u waarschijnlijk weinig tot geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Langere en zwaardere menstruatieperiodes
  • Abnormale vaginale afscheiding (Bleek, waterig, roze, bruin, bloederig en/of stinkend)
  • Abnormaal bloedverlies buiten de menstruatie om, bijv. na het vrijen

Bij een verder gevorderd stadium kunnen er ernstigere klachten voorkomen. Dit komt over het algemeen doordat het gezwel of de tumor dusdanig groeit dat het omringend weefsel aantast of door uitzaaiingen. Symptomen van een verder gevorderd stadium kunnen zijn:

  • gewichts- of urineverlies.
  • verlies van eetlust
  • vermoeidheid en algehele malaise
  • pijn in rug, bekken of benen
  • een gezwollen been
  • hevig bloedverlies tijdens en na het vrijen

Behandeling baarmoederhalsafwijkingen

Bij een afwijkende uitslag zal de gynaecoloog met een soort microscoop de baarmoederhals in beeld gebracht brengen. De afwijkingen en/of onregelmatigheden worden hierdoor duidelijk zichtbaar. Indien nodig, wordt een biopsie afgenomen. Er wordt een kleine hoeveelheid weefsel afgenomen dat door een patholoog onderzocht wordt op de aanwezigheid van afwijkende cellen.

Als er afwijkende cellen zijn gevonden, worden de mogelijkheden van behandeling besproken, waaronder het advies tot een lisexcisie. Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de afwijkende cellen zijn gevonden. Nadat de afwijkende cellen zijn weggehaald, ontwikkelen zich weer nieuwe, gezonde cellen op die plek. De lisexcisie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Women’s Healthcare Center Amsterdam

Meer weten over cervixafwijkingen, de behandeling ervan of heeft u vragen? WHC Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.