Vleesbomen

Een vleesboom is een goedaardig gezwel dat zich in de baarmoederwand bevindt. Enerzijds kan de vleesboom (medische term: myoma uteri) zich direct in de baarmoederwand bevinden, maar anderzijds ook in het spierweefsel. Wanneer het gezwel of de knobbel van de vleesboom zich in het spierweefsel bevindt wordt gesproken van uterus myomatosus.

Women’s Healthcare Center Amsterdam is gespecialiseerd op het gebied van vrouwenzorg en kan n.a.v. uw klachten en een onderzoek vaststellen of u last heeft van vleesbomen. Klik hier voor de volledige brochure.

Oorzaak uterus myomatosus, vleesbomen

De groei van vleesbomen wordt geïnitieerd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Vleesbomen vormen zich zodoende vooral tijdens de periode waarin vrouwen vruchtbaar zijn. Hoewel vleesbomen vrijwel altijd goedaardig zijn, bestaat er een zeer kleine kans dat zich een kwaadaardige tumor vormt.

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Er bestaat een redelijke kans dat u als vrouw last krijgt van vleesbomen. Zo’n 20% van de vrouwen onder de 40 jaar krijgt last van vleesbomen, waarbij donkere vrouwen over het algemeen een grotere kans hebben het te krijgen.

Verschillende soorten vleesbomen

Vleesbomen kunnen in vier verschillende soorten voorkomen. De locatie waarop deze vleesboom voor komt verschilt hierin. Hiermee verschillen ook de klachten die de desbetreffende vleesboom geeft.

De verschillende type vleesbomen zijn:

 • Intraligamentaire vleesboom. Locatie: ophangbandje van de baarmoeder
 • Subsereuze vleesboom. Locatie: buitenkant van de baarmoeder
 • Intramurale vleesboom. Locatie: in de wand van de baarmoeder
 • Submuceuze vleesboom. Locatie: onder het baarmoederslijmvlies

Symptomen van uterus myomatosus of vleesbomen

Veel vrouwen die vleesbomen hebben zullen deze onopgemerkt met zich meedragen en zodoende zonder klachten blijven.

Vrouwen die wel last hebben van de aanwezigheid van vleesbomen kunnen last hebben van onderstaande symptomen:

 • Drukkende pijn onderin de buik
 • Druk op de blaas en meer aandrang om te plassen
 • Pijn die uitstraalt naar de rug
 • Pijn tijdens het vrijen
 • Tijdens menstruatie heviger pijn
 • Onregelmatig bloedverlies tijdens menstrueren
 • Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)
 • Problemen met zwanger worden

Behandeling bij vleesbomen

Indien u de aanwezigheid van een vleesboom vermoedt of lijdt aan klachten die overeen komen met het rijtje hierboven, is het aan te raden WHC Amsterdam te contacten. Wij kunnen dan de precieze oorzaak van uw klachten vaststellen en bekijken of het daadwerkelijk om vleesbomen gaat.

Dit doen wij door middel van een echoscopie. Zo krijgen wij een beeld van het gebied rondom uw baarmoeder en kunnen afwijkingen snel en pijnloos worden geconstateerd. Indien de echoscopie niet helemaal duidelijkheid geeft, kan één van onze gynaecologeneen vaginaal toucher te doen. Hierbij voelt hij/zij met de vinger in de vagina om te controleren op onregelmatigheden.

Vaak zijn een echoscopie of een vaginaal toucher voldoende om vleesbomen vast te stellen. Blijven er echter klachten, kan het nodig zijn om een kijkoperatie uit te voeren. Dit komt echter heel zelden voor en u houdt er niets aan over.

Wanneer uw klachten voort komen door een vleesboom, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Een veel voorkomende behandeling van vleesbomen zijn medicijnen in de vorm van een pil (bijv. microgynon of lunestrenol). Daarnaast kan een kijkoperatie gebruikt worden om het myoom te verwijderen of kunnen bloedvaten naar het myoom geëmboliseerd worden om het weefsel af te laten sterven.

Meer weten over vleesbomen, de behandeling ervan of heeft u vragen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, urologie en radiologie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​