Problemen aan de eierstokken

Wanneer men spreekt over benigne adnexafwijkingen, heeft men het over goedaardige tumoren in de eierstokken. Benigne is het tegenovergestelde van maligne, wat vertaald vanuit het Latijns kwaadaardig betekent.

Met de term benigne wordt bedoeld dat het gezwel niet de neiging heeft voor invasieve groei (ingroeien in ander weefsel) of metastaseren (uitzaaien). Adnexafwijkingen zijn veelal benigne en dus goedaardig. Het kan echter toch voorkomen dat een benigne adnexafwijking voor problemen zorgt. Redenen hiervoor kunnen de grootte of de locatie van de tumor zijn, waardoor het bijvoorbeeld druk uitoefent op omliggende organen. Daarnaast kunnen sommige benigne tumoren maligne worden, in dit geval spreken we van premaligne.

Normaal is het lichaam de baas over celdeling. Kort samengevat bepaalt je lichaam wanneer een cel moet delen en wanneer het niet moet delen. Soms gaat dit echter niet goed, waardoor bepaalde cellen zich kunnen blijven delen. Doordat deze cellen door blijven delen, ontstaat een tumor.

Soorten goedaardige tumoren in de eierstokken

Een benigne adnexafwijking, of goedaardige tumor in de eierstokken, kan bestaan uit een cyste of een gezwel. Met een cyste wordt een met vocht gevulde holte bedoeld, terwijl een gezwel een verdikking in het weefsel is. Beide gevallen, cysten of gezwel, kunnen ook kwaadaardig en dus maligne zijn.

Symptomen benigne adnexafwijkingen

Over het algemeen is er al een goedaardige tumor aanwezig als u bij ons komt voor onderzoek. De tumor heeft namelijk voldoende ruimte om te groeien en u merkt pas dat er iets gebeurd wanneer u onduidelijke klachten en/of pijn krijgt. Onderstaande symptomen kunnen een aanwijzing zijn voor een goedaardige tumor in de eierstokken:

  • Vermoeidheid
  • Vaker naar het toilet moeten
  • Een opgeblazen gevoel in de maag
  • Misselijkheid
  • Vage buikpijn
  • Opgezette buik
  • Onregelmatig bloeden

Onderzoek bij afwijkingen aan de eierstokken

Bij het onderzoek naar benigne adnexafwijkingen of goedaardige gezwellen in de eierstokken wordt van verschillende informatie gebruik gemaakt. Als eerste zullen wij een (voor) onderzoek doen naar uw klachten. Waar heeft u last van? Is dit enkel bij bepaalde bewegingen? Etc.

In het vervolg kijken we naar patiëntinformatie, doen bloedonderzoek en kunnen we aanvullende onderzoeken doen.

Women’s Healthcare Center Amsterdam

Heeft u vragen over benigne adnexafwijkingen of tumoren in de eierstokken? Dan ondersteunen, behandelen en helpen wij u graag. U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​