Vulvaire en vaginale afwijkingen

Afwijkingen aan de vulva en vagina – ook wel vulvaire en vaginale afwijkingen genoemd – zijn uiterst ongewenst en kunnen veel ongemakken veroorzaken. Het is dan ook belangrijk dat een goede diagnose gesteld wordt wanneer u denkt met een dergelijke aandoening te maken te hebben.

Women’s Healthcare Center Amsterdam (WHC) kan voor u zowel de diagnose stellen als de uiteindelijke behandeling en de nazorg verzorgen. Er bestaat een grote hoeveelheid afwijkingen aan de vulva en de vagina. Onderstaand een drietal vulvaire afwijkingen die veel voorkomen.

Huidafwijkingen

Ook huidafwijkingen kunnen leiden tot vulvaire aandoeningen, hierbij kunnen de redenen sterk verschillen en kan ook de hierbij passende behandeling sterk uiteenlopen. In sommige gevallen kan de huidafwijking een voorbode zijn van een kwaadaardige aandoening, dit noemen we premaligne aandoeningen. Een voorbeeld hier van is Lichen sclerosus et atrophicus. Een afwijking die uiteindelijk kan leiden tot kanker.

De ziekte van Paget

De ziekte van Paget kenmerkt zich door rood-witte plekken op en rondom de vulva. Als u last heeft van de ziekte van Paget zult u last hebben van jeuk en een branderig gevoel. Het onderzoek zal bestaan uit een afname van weefsel, waarna door middel van microscopisch onderzoek de diagnose gesteld kan worden. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de plekjes.

Het is belangrijk na de operatie goed zelf ook te controleren, aangezien de ziekte van Paget een voorstadium van vulva kanker kan zijn.
 

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's)

SOA’s zijn ook voorbeelden van vulvaire afwijkingen. Over het algemeen worden deze veroorzaakt door virussen. De meest voorkomende seksueel overdraagbare geslachtsziekten van de vulva zijn genitale wratten en herpes simplex (genitale herpes).

  • Genitale wratten (condylomata)

Genitale wratten kunnen aanwezig zijn op de gehele vulva en rondom liggende gebieden als de anus, in de vagina en in de baarmoederhals. De wratten kunnen verschillende afmetingen en kleur hebben. Over het algemeen zijn ze wit van kleur, maar donkerbruin kan ook voor komen.

De klachten bestaan uit pijn, jeuk en eventueel zelfs afscheiding. Indien u denkt genitale wratten te hebben is het aan te raden goed op te letten, want de wratten zijn erg besmettelijk.

Genitale wratten kunnen op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van het aantal en de grootte. Éen van de mogelijkheden is het aanbrengen van een vloeistof, waardoor de groei gestopt wordt en de wratten zullen verdwijnen. Daarnaast kunnen de wratten ook bevroren worden of kan er zelfs een operatie benodigd zijn.

  • Herpes simplex

Genitale herpes kunt u herkennen aan kleine heldere blaasjes bij en rondom uw vulva. Na enkele dagen knappen deze blaasjes en ontstaan er zweertjes die veel pijn kunnen geven. De blaasjes bij genitale herpes zijn besmettelijk.

Klachten bestaan over het algemeen over pijn bij het plassen. Behandeling bestaat in de vorm van tabletten die het virus (HSV) afremmen in zijn groei. Zodoende zullen de klachten minder worden.

Meer weten over vulvaire en vaginale afwijkingen of heeft u vragen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, urologie en radiologie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​