Vaginale afscheiding (Fluor Vaginalis)

  

Fluor vaginalis, ook wel witte vloed of gewoonweg vaginale afscheiding genoemd, is een veel voorkomend probleem bij vrouwen en wordt veroorzaakt door een afwijking in de vaginale zuurgraad.

Er huisvesten zich allerlei bacteriën in de vagina, waaronder de lactaatzuur-producerende Lactobacillus. Door het lactaatzuur dat deze bacterie produceert ontstaat er een ‘zuur milieu’ in de vagina waarin zich andere bacteriën kunnen ontwikkelen. Normaal gesproken kan het zijn dat u reeds bacteriën en/of schimmels in uw vagina heeft zonder dat u er last van heeft, mits zij in lage aantallen voorkomen. Het kan echter zijn dat u er last van krijgt en er fluor vaginalis, vaginale afscheiding, optreedt. Women’s Healthcare Center Amsterdam helpt u graag van deze klachten af.

De oorzaak van fluor vaginalis of vaginale afscheiding

Normaal gesproken neemt de vaginale afscheiding toe rondom de ovulatie of tijdens een zwangerschap. Dit is een normaal verschijnsel en hoeven we niets tegen te doen. De oorzaak is terug te vinden in een wijziging in de hormoonspiegel, waardoor de vaginale afscheiding kan ontstaan.

Echter, als de vaginale zuurgraad verstoort wordt, kan zich ongewenste vaginale afscheiding voordoen. Oorzaken kunnen heel verschillend zijn, maar zijn over het algemeen diabetes, antibiotica, slechte hygiëne, infecties van buitenaf of overmatig zeepgebruik.

Er zijn drie meest voorkomende oorzaken van fluor vaginalis of vaginale afscheiding. Enerzijds kunnen dit candida en bacteriële vaginose zijn, maar ook Trichomonas kan een oorzaak zijn.

  • Vaginale afscheiding door candida

Vaginale afscheiding door candida is goed te behandelen. Deze vorm van vaginale afscheiding kenmerkt zich door niet-riekende, wit-brokkelige afscheiding. U kunt hierbij last krijgen van branderigheid bij het plassen, jeuk en pijn bij het vrijen.

  • Vaginale afscheiding door bacteriële vaginose

Wanneer u last heeft van fluor vaginalis door bacteriële vaginose, heeft u een verhoging van het aantal ‘normale’bacteriën. De behandeling bestaat uit antibiotica, waardoor het aantal bacteriën teruggedrongen wordt. Het meest herkenbare aan bacteriéle vaginose is de geur.

  • Vaginale afscheiding door trichomonas

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening die geelgroene afscheiding veroorzaakt. Dit gaat vaak gepaard met jeuk of irritatie tijdens het plassen. De behandeling van Trichomonas bestaat uit het gebruik van antibiotica.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van fluor vaginalis of vaginale afscheiding bestaat uit klinisch en microscopisch onderzoek. Tijdens een consult met één van onze gynaecologen wordt wat afscheiding afgenomen van de baarmoedermond of uit de vagina. Dit gebeurt door middel van een kweekstokje/borsteltje. Hierna wordt door middel van microscopisch onderzoek vastgesteld om welke vorm van vaginale afscheiding het gaat.

Behandeling vaginale afscheiding

Als uit onderzoek blijkt dat het om normale vaginale afscheiding gaat, behoeft u geen verdere, medische behandeling. In het geval van Trichomonas is het belangrijk dat ook uw eventuele partner behandeld wordt. Doordat dit een SOA is, is het hoogstwaarschijnlijk dat uw (seksuele) partner ook klachten kan hebben.

Over het algemeen bestaat behandeling van vaginale afscheiding uit een crème, zalf, tablet of zetpil. Dit kan ook een vorm van antibiotica zijn. De duur van de inname is afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid en wordt, na een consult, afgestemd op uw lichaam.

Meer weten over fluor vaginalis of vaginale afscheiding, of heeft u vragen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, urologie en radiologie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​