Ontstekingen in kleine bekken

PID ( Pelvic Inflammatory Disease), in de volksmond vaak ontsteking in het kleine bekken genoemd, is een relatief veel voorkomend verschijnsel bij jonge vrouwen in hun vruchtbare levensfase.

Een klacht waarmee PID of een ontsteking in het kleine bekken veel gepaard gaat is een pijnlijk gevoel in de onderbuik. Daarnaast zijn koorts, veranderde vaginale afscheiding en een ziek gevoel andere klachten die komen kijken bij PID of een ontsteking in het kleine bekken. Bij het niet tijdig behandelen van de ontsteking kan onvruchtbaarheid optreden en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten.

Oorzaak PID, ontsteking in het kleine bekken

De ontsteking in het kleine bekken wordt veroorzaakt door de verspreiding van micro-organismen, welke vanuit de vagina en baarmoederhals verspreidt worden naar het baarmoederslijmvlies, de eileider en aangrenzende gebieden. In 60% van de gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening als chlamydia of gonorroe.

Een ontsteking in het kleine bekken komt jaarlijks bij zo’n 1 promille (1 op de 1.000) vrouwen voor. Naast dat het vaak voorkomt bij vrouwen in hun vruchtbare levensfase, komt PID vaker voor bij vrouwen in stedelijke gebieden.

Wat houdt een ontsteking in het kleine bekken in?

Het kleine bekken bevindt zich in de ruimte onderin het bekken, tussen de heupgewrichten, het stuitje en het schaambeen. In het kleine bekken bevinden zich de eierstokken, eileiders, baarmoeder en vagina.

Het begin van een ontsteking in het kleine bekken kenmerkt zich door een ontsteking aan de eileiders. Vroeger werden de eileiders wel salpingen genoemd, waardoor salpingitis een veelgebruikt synoniem is voor PID of een ontsteking in het kleine bekken. Naast ontstoken eileiders, is vaak ook nabijgelegen weefsel ontstoken. Dit kunnen de eierstokken, het buikvlies, de blaas, endeldarm of de baarmoederwand en –hals.

Klachten bij PID, ontsteking in het kleine bekken

Tijdens het begin van de ontsteking zijn de klachten vrijwel nihil en te verwaarlozen. Het is daarom ook vaak dat PID al langere tijd onopgemerkt zichzelf aan het ontwikkelen is. Algemene klachten bij PID of ontsteking in het kleine bekken zijn:

 • Pijn in de onderbuik, uitstralend naar de benen
 • Ziek gevoel
 • Koorts
 • Pijn bij het plassen of vrijen
 • Veranderde vaginale afscheiding
 • Bloedverlies na het vrijen

Behandeling ontsteking in het kleine bekken

Antibiotica is een veel voorgeschreven behandeling voor een ontsteking in het kleine bekken. Indien het vermoeden van PID bestaat krijgt u vrijwel altijd een combinatie van antibiotica mee waarmee de bacteriën gedood zullen worden. Met de antibiotica wordt beoogd om de bacteriën te bestrijden en mogelijke complicaties als onvruchtbaarheid en een abces te voorkomen.

Bij behandeling met antibiotica is binnen een aantal dagen al resultaat merkbaar en voel de patiënt zich direct al veel beter. Het is echter aan te raden de kuur geheel af te maken om zeker te weten dat alle bacteriën gedood zullen worden. Indien er na 48 uur geen merkbaar resultaat is van de antibiotica is het aan te raden de arts weer te raadplegen om zodoende andere antibiotica voorgeschreven te krijgen.

Antibiotica is in de meeste gevallen de beste oplossing voor het behandelen van een ontsteking in het kleine bekken. In sommige gevallen is echter een behandeling in het ziekenhuis nodig. Hierbij kunt u denken aan de volgende gevallen:

 • U heeft een immuunstoornis
 • Bij hele ernstige klachten
 • Over- of ongevoeligheid voor antibiotica
 • U bent zwanger
 • Indien er een TOA (abces) is

Meer weten over PID en ontsteking in het kleine bekken, of u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, urologie en radiologie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​