Wanneer een menstruatie onregelmatig is of niet optreedt spreken we van een cyclusstoornis. Een normale cyclus duurt langer dan 21 dagen en korter dan 42 dagen. Het is mogelijk dat de menstruatie uitblijft of erg onregelmatig is. Dit kan met diverse factoren te maken hebben. De menstruatie cyclus is een ingewikkeld samenspel van hormonen, eierstokken, hypofyse en hypothalamus. Wanneer deze factoren niet goed samen werken is het mogelijk dat de menstruatie onregelmatig wordt en er een cyclusstoornis ontstaat.

Een onregelmatige menstruatie

Het is lastig om vast te stellen wanneer uw menstruatiecyclus verstoord of afwijkend is, doordat de gemiddelde cyclus voor iedere vrouw anders is. Wanneer u geen nadelige effecten ervaart bij uw menstruatie wordt er niet gesproken over een cyclusstoornis. Wanneer u extreem veel last heeft van uw menstruatie en het uw leven negatief beïnvloed is het aan te raden om langs te komen bij Women’s Healthcare Center Amsterdam. Dit geldt ook wanneer u problemen heeft met zwanger worden. Wij geven advies en zoeken naar een passende behandeling voor uw afwijkende menstruatiecyclus.

Wanneer is een menstruatiecyclus afwijkend?

Een menstruatiecyclus kan bijvoorbeeld afwijkend zijn als:

  • Zeer korte menstruatie of weinig bloedverlies tijdens de menstruatie
  • Lange tussenpozen tussen de menstruaties
  • Regelmatige, maar snel opeenvolgende menstruaties
  • Regelmatige, maar zeer hevige menstruaties
  • Onregelmatige menstruatie
  • Wegblijven van de menstruatie
  • Pijnlijke menstruatie

Behandeling van afwijkende menstruatiecyclus

Het is mogelijk om een afwijkende menstruatie te behandelen. De behandeling van een cyclusstoornis hangt af van de oorzaak en ernst van de stoornis. Daarnaast hangt de behandeling af van het verschil dat uw menstruatie afwijkt ten opzichte van uw normale cyclus.

Wilt u meer weten over een afwijkende menstruatie en de oplossing hiervoor? Neem dan contact op met WHC Amsterdam via 020 64 20 229 of maak gebruik van ons contactformulier. Daarnaast kunt u ook direct een afspraak maken met één van onze professionele gynaecologen.