Na de bevalling blijven veel vrouwen zitten met verschillende klachten. Een bevalling is niet zomaar iets en de meeste vrouwen moeten herstellen. Na de zwangerschap kunnen vrouwen te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Bekkenbodemklachten
  • Bloedverlies
  • Hechtingen
  • Stoelgang

Bekkenbodemklachten

Tijdens de bevalling worden de bekkenbodemspieren opgerekt. Na de bevalling krijgen de spieren langzaam weer hun oude kracht en vorm terug. U kunt na de bevalling last krijgen van bekkenbodemklachten zoals urineverlies, verlies van ontlasting, het niet in kunnen houden van windjes, pijn in bekkenbodemgebied en een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik. Na ongeveer zes weken na de bevalling horen de klachten te verminderen, gebeurd dit niet laat u dan controleren bij Women’s Healthcare Center.

Bloedverlies

Het is normaal dat u 24 uur na de bevalling nog last heeft van veel bloedverlies. Verliest u teveel bloed, neem dan contact op. Na een paar dagen hoort het bloedverlies minder te worden. Dit kan zo’n 4 tot 6 weken aanhouden. Heeft u veel last van bloedverlies en is het extreem veel, laat u dan controleren.

Last van hechtingen

Hechtingen horen geen pijn te doen, heeft u wel last van een pijnlijke bekkenbodem? Neem dan een warme douche, ga op de hechtingen zitten, koel de hechtingen met koude kompressen en neem een paracetamol. De eerste dagen na de bevalling is plassen vaak pijnlijk. Dit kunt u verzachten door tijdens het plassen met water te spoelen, of tijdens het douchen te plassen.

Stoelgang

Het kan zijn dat u na de bevalling last krijgt van de stoelgang. De eerste dagen heeft u vaak nog geen ontlasting, maar dit komt vaak vanzelf weer op gang. Drink veel, eet vezelrijk en neem de tijd voor eten en drinken.

Heeft u veel klachten en last na de bevalling en blijft dit aanhouden? Blijf hier niet mee zitten, maar laat u controleren door een specialist bij Women’s Healthcare Center. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.