De bekkenbodem is verantwoordelijk voor veel activiteiten in je lichaam en kan vervelende klachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan het moeilijk kunnen ophouden van uw urine, overmatig veel naar het toilet moeten waarbij u kunt denken aan een overactieve blaas of ongewenst urineverlies. Dit is een kleine greep uit de klachten die u zou kunnen ervaren.

Klachten aan bekkenbodem

Wanneer u hoest of lacht neemt de druk in de buik toe, waarbij de bekkenbodem alle organen op hun plaats houdt. Denk hierbij aan zenuwen, spieren en banden van de bekkenbodem die ervoor zorgen dat uw blaas, de darm en de schede dichtgeknepen kunnen worden wanneer u dat wilt. Wanneer u moet plassen ontspant u de bekkenbodemspieren. Wanneer u een gespannen bekkenbodem heeft kan dit dus voor problemen zorgen.

De bekkenbodem zorgt dus voor het volgende:

-Dat de buikholte wordt afgesloten, zodat buikorganen niet naar buiten komen.

-Dat u urine en ontlasting niet ongewenst verliest.

-Dat u als u dat wilt kunt plassen en ontlasting kunt hebben.

-Dat u gemeenschap kunt hebben.

In der loop der jaren krijgen veel vrouwen last van problemen aan de bekkenbodem, wat als zeer vervelend wordt ervaren. Soms gaan deze klachten vanzelf over, alleen het komt jammer genoeg steeds vaker voor dat vrouwen te lang worstelen met deze klachten. Het te lang blijven rondlopen met deze klachten is niet nodig, want hier zijn goede behandelingen voor.

Bekkenbodemtherapie

Eén van deze behandelingen is bekkenbodemtherapie. Dit is een methode waarbij u uw spieren van uw bekkenbodem leert te voelen en bewust te gebruiken. Het kan namelijk zijn dat u onbewust bepaalde spieren samentrekt waardoor er extra druk op uw bekkenbodem gecreëerd wordt. Het is vaak lastig om deze spieren zelf te trainen. Met de juiste aandacht en persoonlijke begeleiding kan Women’s Healthcare Center Amsterdam daarin het verschil maken om u de juiste inzichten te geven. Door coaching bij bepaalde oefeningen leert u uw bekkenbodemspieren te versterken. Veel problemen kunnen hierbij verholpen worden zoals ongewild urineverlies, een overactieve blaas of een gespannen bekkenbodem.

Bekkenbodem fysiotherapie

Bekkenbodemklachten worden vaak als een intiem onderwerp beschouwt. Daarom zoeken wij in samenspraak met u de juiste fysiotherapeut bij WHC Amsterdam. Het is belangrijk dat u zich gehoord en volledig op u gemak voelt. Door middel van persoonlijke coaching en oefeningen wordt er, naast een plan, een advies uitgebracht waardoor u kunt voorkomen dat er in uw dagelijkse leven onnodige druk op uw bekkenbodem staat.

Heeft u bekkenbodemklachten en zou u graag inzicht willen verkrijgen in uw klachten? Dan kunt u ons bekkenbodemfysio spreekuur bezoeken. In een rustige en vriendelijke ambiance buiten de ziekenhuissfeer zult u zich al snel op uw gemak voelen.  Het kan zijn dat u door uw klachten erg tegen een spreekuur opziet, wij hopen u voor uw bezoek u al op uw gemak te kunnen stellen. U kunt bijvoorbeeld al kennismaken met onze fysiotherapeuten op onze website. Hierdoor kunt u bepalen welke fysiotherapeut het beste bij u zou passen. Een fijn idee dat u zelf kunt bepalen tegenover wie u komt te zitten.

Tijdens het spreekuur worden uw klachten besproken en in samenspraak met u zal er een plan worden opgesteld. Wij streven ernaar dat dit plan ervoor zorgt dat u zich weer lekker in uw vel voelt en zodat u weer de controle krijgt over uw lichaam en klachten.

Meer informatie of een afspraak maken?

WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam, met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wilt u een afspraak maken met één van onze fysiotherapeuten of meer weten? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.