Wat is endometriose en hoe beïnvloed het vrouwen

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (het endometrium) buiten de baarmoeder groeit, meestal op andere organen in het bekkengebied zoals de eierstokken, eileiders, blaas en darmen. Dit weefsel kan blijven groeien en afsterven zoals het normaal zou doen tijdens de menstruatiecyclus, maar omdat het buiten de baarmoeder groeit, kan het leiden tot pijn, ongemak en in sommige gevallen tot onvruchtbaarheid.

 

Mogelijke tekenen van endometriose

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op endometriose, waaronder:

  • Pijnlijke menstruatiekrampen die erger worden na verloop van tijd
  • Chronische bekkenpijn, zowel tijdens de menstruatie als daarbuiten
  • Pijn bij het vrijen
  • Bloed in de urine of ontlasting tijdens de menstruatie
  • Onregelmatige of zware menstruatiebloedingen
  • Vermoeidheid
  • Moeite met zwanger worden

 

De sleutel tot betere diagnose en behandeling van endometriose.

Er zijn verschillende redenen waarom endometriose soms moeilijk te herkennen en te diagnosticeren is. De symptomen van endometriose kunnen erg lijken op die van andere aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom, cysten in de eierstokken of inflammatoire aandoeningen van het bekkengebied. Dit kan leiden tot vertragingen in de diagnose en behandeling van endometriose. Veel artsen hebben onvoldoende kennis over endometriose en hoe het zich presenteert. Het kan daardoor moeilijk zijn om de symptomen te herkennen, vooral als een vrouw geen zichtbare tekenen van de aandoening heeft.

 Endometriose kan alleen worden vastgesteld door middel van een chirurgische ingreep, genaamd een laparoscopie. Dit kan betekenen dat vrouwen met endometriose jarenlang onbehandeld blijven, omdat artsen andere oorzaken voor hun symptomen willen uitsluiten voordat ze een laparoscopie aanbevelen. Er is vaak een gebrek aan bewustzijn over endometriose, waardoor vrouwen soms niet serieus genomen voelen door hun artsen en hun klachten afdoen als "normale" menstruatieklachten.

Om deze problemen aan te pakken, is het belangrijk dat artsen beter opgeleid worden over endometriose en dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de aandoening. Door meer aandacht te besteden aan endometriose, kunnen vrouwen sneller worden gediagnosticeerd en behandeld, waardoor ze hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Hulp nodig?

Als je denkt dat je symptomen van endometriose hebt, wacht dan niet langer en zoek professionele hulp. Womens health care center biedt deskundige zorg en ondersteuning voor vrouwen met endometriose. Ons team van experts begrijpt de impact die deze aandoening kan hebben op je leven en zal er alles aan doen om je te helpen de juiste diagnose te stellen en de beste behandelingsopties te vinden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen of ons te bellen op 020-6420229

Wat is endometriose en hoe beïnvloed het vrouwen
​​​​​​