Veelgestelde vragen bij een borstcontrole

Naast het bevolkingsonderzoek, wat pas start op 50 jarige leeftijd, kun je zelf de touwtjes in handen nemen door jezelf jaarlijks preventief te laten controleren op afwijkingen middels een echoscopie. Onze radiologen beantwoorden graag de meest gestelde vragen met betrekking tot borstcontrole.

Vanaf welke leeftijd wordt er doorgaans gestart met een mammografie?

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Op jongere leeftijd wordt er vaker voor een echoscopie gekozen. Waarom? 

Op jongere leeftijd is er nog veel melkklierweefsel en dan doet mammografie het slecht. Door het klierweefsel worden afwijkingen vaak onzichtbaar. Echoscopie werkt dan juist heel goed.

Is een echoscopie even betrouwbaar als een mammografie? Is dit iets wat ik jaarlijks zou moeten doen?

Echoscopie is onder de 50 jaar is mogelijk en ook geheel onschadelijk. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.

Is de straling die vrijkomt bij een mammografie echt zo schadelijk?

Het kan schadelijk zijn, maar wie het met verstand en beperkt gebruikt heeft meer voordeel dan nadeel.

Hoe belangrijk is zelfonderzoek en hoe vaak moet ik dit uitvoeren?

Het speciale zelfonderzoek zoals jaren lang is aangeraden blijkt beperkte waarde te hebben. Het geeft veel onrust en levert zelden iets op. Wel blijkt het van belang aandacht te hebben voor een toevallige vondst, bijvoorbeeld bij het douchen. Gelukkig gaat het meestal om goedaardige borstafwijkingen maar laat je altijd controleren.

Bij welke symptomen is het raadzaam om naar de specialist te gaan voor verder onderzoek?

Zeker bij elk bobbeltje wat langer dan 14 dagen blijft is nader echoscopisch onderzoek noodzakelijk. Pijn is vaak minder belangrijk.

Ik voel een knobbel en maak een afspraak bij de specialist. Hoe ziet het onderzoek (stappen plan) eruit? Kun je hier iets meer over vertellen?

Van belang is eerst een echoscopie en daarna zo nodig een röntgen foto (mammografie) en daarna is soms een punctie/of biopsie noodzakelijk. Vaak is er al een duidelijk beeld bij de echoscopie waarbij de afwijking als geheel onschuldig kan worden beoordeeld en dus verder onderzoek niet nodig is.

Kan ik zonder verwijziging terecht voor een borst echoscopie?

Ja, bij het Women's Healthcare Center kunt u ook zonder verwijzing terecht op eigen initiatief. U betaalt het onderzoek zelf en het kan niet voor vergoeding gedeclareerd worden bij uw verzekering. 

Veelgestelde vragen bij een borstcontrole
​​​​​​