Zorgkaart:
NL EN

Ontsteking kleine bekken

Women's Healthcare Center Amsterdam behandelt gespecialiseerd ontstekingen in het kleine bekken, ook bekend als Pelvic Inflammatory Disease (PID), een veelvoorkomend probleem bij jonge vrouwen in hun vruchtbare levensfase.

Klachten bij PID of ontsteking in het kleine bekken omvatten vaak pijn in de onderbuik, koorts, veranderingen in vaginale afscheiding en een algeheel ziek gevoel. Onbehandelde ontstekingen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Oorzaken van PID, ontsteking in het kleine bekken

PID wordt veroorzaakt door de verspreiding van micro-organismen vanuit de vagina en baarmoederhals naar het baarmoederslijmvlies, de eileiders en aangrenzende gebieden. In 60% van de gevallen wordt PID veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of gonorroe.

Een ontsteking in het kleine bekken treft jaarlijks ongeveer 1 op de 1000 vrouwen. PID komt vaker voor bij vrouwen in stedelijke gebieden tijdens hun vruchtbare levensfase.

Wat houdt een ontsteking in het kleine bekken in?

Het kleine bekken bevindt zich tussen de heupgewrichten, het stuitje en het schaambeen. Hier bevinden zich de eierstokken, eileiders, baarmoeder en vagina.

Een ontsteking begint vaak in de eileiders, ook bekend als salpingen, en kan zich uitbreiden naar nabijgelegen weefsels zoals eierstokken, buikvlies, blaas, endeldarm en baarmoeder.

Klachten bij PID, ontsteking in het kleine bekken

Symptomen van PID beginnen vaak mild en kunnen onopgemerkt blijven. Algemene klachten zijn:

  • Pijn in de onderbuik, uitstralend naar de benen
  • Koorts
  • Algeheel ziek gevoel
  • Pijn bij plassen of vrijen
  • Veranderingen in vaginale afscheiding
  • Bloeding na geslachtsgemeenschap

Behandeling ontsteking in het kleine bekken

Antibiotica zijn de meest voorkomende behandeling voor PID. Een combinatie van antibiotica wordt voorgeschreven om bacteriën te doden en complicaties zoals onvruchtbaarheid te voorkomen.

Patiënten ervaren vaak binnen enkele dagen verbetering na het starten van antibiotica, maar het is belangrijk de volledige kuur af te maken. Als er na 48 uur geen verbetering optreedt, moet een arts worden geraadpleegd voor andere antibiotica.

In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn, met name bij immuunstoornissen, ernstige symptomen, antibioticaresistentie, zwangerschap of de aanwezigheid van een abces.

Specialist in vrouwenzorg

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten gyneacologie? Neem telefonisch of online contact met ons op, wij staan voor u klaar. 

Bel ons: 020-6420229
Bel ons: 020-6420229
Vul ons contactformulier in
Vul ons contactformulier in