Rugklachten door afwijking aan de baarmoeder


Bij rugpijn wordt door vrouwen zelden meteen gedacht aan oorzaken die zich in de buik bevinden. Toch zijn bijvoorbeeld klachten aan de baarmoeder regelmatig de oorzaak van rugpijn. Aandoeningen als Endometriose en vleesbomen komen vaak voor en kunnen deze zowel buik- als rugpijn veroorzaken. Ook bij een zwangerschap treedt regelmatig rugpijn op. Welke klachten kunnen zorgen voor rugpijn en wat is eraan te doen?

Endometriose

Endometriose is een afwijking aan de baarmoeder. Het slijm dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit, wordt endometrium genoemd. In een normale situatie bevindt dit slijmvlies zich alleen in de baarmoederholte. Bij endometriose zijn stukjes slijmvlies buiten de baarmoeder terechtgekomen. De stukjes slijmvlies zit dan bijvoorbeeld in de buikholte, op het buikvlies, in de eierstokken, tussen de baarmoeder en de blaas of de endeldarm of de darmwand.


Endometriose geeft niet altijd klachten. De klachten verschillen per persoon en hangen samen met de locatie van de stukjes slijmvlies. Vermoeidheid, buikpijn en rugpijn kunnen het gevolg zijn van Endometriose. Vaak zijn de klachten heviger tijdens de menstruatie. In veel gevallen is er iets aan de klacht te doen, loop er dus niet onnodig mee door maar vraag hulp bij een specialist.

Vleesbomen

Ongeveer veertig procent van de vrouwen heeft een keer een vleesboom. Dat klinkt heftig, maar dat is het meestal niet. Vleesbomen zijn goedaardig. Pas als de vleesboom erg groot is of zich net op een vervelende plek bevindt, kunnen er klachten ontstaan. Wat is een vleesboom precies? Een vleesboom is een goedaardige zwelling van voornamelijk spierweefsel. Dit bevindt zich in de spierwand van de baarmoeder. Het is onduidelijk hoe een vleesboom ontstaat, wel weten we dat hij groeit onder invloed van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. De grootte van een vleesboom kan variëren van een vingertopje tot het formaat van een flinke sinaasappel. Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.

 

Women’s Health Care Center Amsterdam

Het WHC (Women’s Health Care Center) is een zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd in de vrouwenzorg. Het WHC ligt centraal in onze hoofdstad en is voor iedereen gemakkelijk te bereiken. Korte wachttijden, altijd dezelfde specialist en een behandeling in een prettige en vertrouwde omgeving, daar staat Women’s Healthcare Center voor.


Voor het maken van een afspraak of voor extra informatie, zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00. Via ons contactformulier op de website kunt u ook een afspraak maken, een afspraak wijzigen of informatie opvragen.

​​​​​​