Volgens het CBS is 20% van de volwassen vrouwen kinderloos, waarvan de helft onvrijwillig. Als het niet lukt om in verwachting te raken, kan dat een grote weerslag hebben op iemands leven. Het is verstandig om goed te onderzoeken waarom de kinderwens onvervuld blijft. In veel gevallen zijn er opties om de kans op het ouderschap toch nog iets te vergroten.

 

Vruchtbaarheidsproblemen en oplossingen

De meest bekende manier om de kansen op een zwangerschap te vergroten zijn geassisteerde voortplantingstechnieken, zoals intra-uteriene inseminatie (IUI) en reageerbuisbevruchting (IVF). Zaad- of eiceldonatie zijn ook een optie. Sommige vrouwen kiezen ervoor eicellen te laten invriezen, om de vruchtbaarheid te verlengen.

 

Veel stellen overwegen daarnaast adoptie, pleegouderschap of het vinden van een draagmoeder. Het verschilt per stel welke mogelijkheid voor hen het meest geschikt is. Er komen tegenwoordig steeds meer keuzes bij, wanneer het gaat om behandelingen en andere mogelijkheden bij vruchtbaarheidsproblemen.

 

Feiten over verminderde vruchtbaarheid

Stellen met een normale vruchtbaarheid hebben doorgaans 85% kans om binnen een jaar zwanger te worden. Bij ongeveer 1 op de 12 stellen duurt dit langer dan twee jaar. Een van de belangrijkste criteria bij het voorspellen van de vruchtbaarheid is de leeftijd van de vrouw. Tegenwoordig raken veel vrouwen na hun dertigste zwanger, maar de ideale leeftijd ligt eigenlijk rond de 25. Na het 35e levensjaar neemt de kans op zwangerschap snel af. Bij mannen gaat het langzamer. De vruchtbaarheid neemt tot het veertigste levensjaar slechts langzaam af en daarna iets sneller. Het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen is bij de man van belang.

 

Een tot nu toe onvervulde kinderwens?

De medisch specialisten van Women’s Healthcare Center zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met problemen op het gebied van vruchtbaarheid. Wil je een afspraak maken met één van onze specialisten of wil je meer weten? Je kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.