Train je bekkenbodemspieren na de bevalling

Wat zijn je bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren is een groep spieren die zich onder in het bekken bevinden. Ze vormen als het ware een 'hangmat' die de organen in het bekkengebied ondersteunen en op hun plaats houden, zoals de blaas, de baarmoeder en de endeldarm. Deze spieren spelen ook een belangrijke rol bij het reguleren van de urinestroom, de ontlasting en het seksuele functioneren. 

Waarom verslapt de bekkenbodem na de bevalling

De bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als gevolg van factoren zoals zwangerschap, bevalling, leeftijd, overgewicht, een operatie in het bekkengebied of een gebrek aan lichaamsbeweging. Dit kan leiden tot problemen zoals urine-incontinentie, verzakkingen van organen en seksuele dysfunctie. Om deze problemen te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om de bekkenbodemspieren regelmatig te trainen en te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefeningen zoals kegeloefeningen .

5 tips voor het trainen van je bekkenbodemspieren

Hier zijn vijf oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren:

  1. Kegeloefeningen: Dit zijn de meest bekende bekkenbodemspieroefeningen. Span de spieren aan alsof je de urine wilt tegenhouden, houd deze 5 seconden vast en ontspan ze dan weer. Herhaal deze oefening 10 keer.
  2. Bruggetje: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Span je bekkenbodemspieren aan en til je heupen op tot je lichaam in een rechte lijn van je schouders tot je knieën staat. Houd deze positie 5 seconden vast en ontspan dan weer. Herhaal deze oefening 10 keer.
  3. Squats: Squats zijn niet alleen goed voor je benen, maar kunnen ook helpen bij het versterken van je bekkenbodemspieren. Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig langzaam door je knieën terwijl je je bekkenbodemspieren aanspant. Ga vervolgens langzaam weer omhoog. Herhaal deze oefening 10 keer.
  4. Lunges: Lunges zijn nog een andere oefening die goed is voor het versterken van je bekkenbodemspieren. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Stap vervolgens met één been naar voren en buig langzaam door je knieën terwijl je je bekkenbodemspieren aanspant. Ga vervolgens langzaam weer omhoog en herhaal deze oefening met het andere been.
  5. Planken: Planken zijn een geweldige oefening om je hele lichaam te versterken, inclusief je bekkenbodemspieren. Begin in een push-up positie, maar in plaats van naar beneden te gaan, houd je je lichaam in een rechte lijn van je schouders tot je hielen. Span je bekkenbodemspieren aan terwijl je deze positie vasthoudt. Houd deze positie 30 seconden

Hulp en ondersteuning nodig?

Als je merkt dat je problemen ervaart met je bekkenbodem, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Bij Womens Health Care Center hebben we specialisten die jouw kunnen helpen bij het herstellen van uw bekkenbodemfunctie. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken en uw zorgen te bespreken. Je verdient het om in goede gezondheid te leven en wij staan klaar om u te helpen.

Train je bekkenbodemspieren na de bevalling
​​​​​​