Vroeg of laat moet een vrouw eraan geloven: de overgang, ook wel menopauze genoemd. Women’s Healthcare Center Amsterdam is gespecialiseerd in overgangsklachten. Wij helpen u graag bij uw overgangsklachten.

De menopauze is de overgang van de vruchtbare periode naar het einde van de vruchtbare periode. De overgang kan soms wel 10 jaar duren en kan diverse klachten meebrengen. Bij de meeste vrouwen begint de menopauze of overgang rond het vijftigste levensjaar. Vaak is de menstruatie in de jaren daarvoor al onregelmatiger geworden. Dit komt doordat de eierstokken minder hormonen produceren. De overgang is geen ziekte of aandoening, maar iets wat elke vrouw meemaakt in haar leven. Sommige vrouwen raken erg vroeg in de overgang, terwijl het bij sommige vrouwen later op gang komt.

Overgangsklachten

Tijdens de overgang kunnen vrouwen lichamelijke en geestelijke klachten ervaren. De meest bekende klachten zijn opvliegers, vermoeidheid en hevige transpiratie. De overgang begint vaak door onregelmatige menstruatie. Naast de bekende klachten kunnen vrouwen die in de overgang raken of zitten last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een opgezet gevoel. De klachten ontstaan doordat er minder hormonen aangemaakt worden. Daardoor wordt ook de vagina droger en de huid in de schaamstreek dunner, sommige vrouwen krijgen hierdoor pijn bij het vrijen.

Een vrouw in de overgang produceert minder oestrogeen. Gevolg hiervan kan zijn dat er incontinentie ontstaat. Ook de huid kan droger worden en sommige vrouwen ervaren haaruitval. Daarnaast neemt (gezichts-)beharing vaak toe.

Geestelijke klachten bij de overgang

Bij de overgang of menopauze komen niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke klachten kijken. Zoals vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen krijgen depressieve gevoelens of worden vergeetachtig.

Specialist in overgangsklachten en klachten bij de menupauze

WHC Amsterdam is specialist in klachten bij de overgang en menopauze. Wij geven u persoonlijk advies en zorgen voor een oplossing die bij u past. De overgang is iets wat iedere vrouw overkomt en kan niet worden tegen gegaan. Bij ernstige medische klachten kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de klachten te verminderen of te verhelpen. Daarnaast geven wij u advies over hoe u het beste met de overgang om kan gaan.

Heeft u vragen met betrekking tot klachten in de overgang of menupauze? Maak een telefonisch een afspraak via 020 64 20 229 of maak gebruik van ons contactformulier.