Klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals en de baarmoedermond

Bij klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals of de baarmoedermond wordt door veel vrouwen al snel gedacht aan baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt veel voor, dus als u klachten ervaart, is het absoluut verstandig om daarmee naar de huisarts te gaan. Toch hoeven klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals of de baarmoedermond niet altijd meteen het ergste te betekenen. Er kan ook sprake zijn van tijdelijke klachten, van klachten die ontstaan door een SOA of door klachten die te maken hebben met anticonceptiemiddelen.

Welke klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals en de baarmoedermond zijn er?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Veranderingen in de vaginale afscheiding;
  • Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om;
  • Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Al deze klachten komen ook wel voor bij vrouwen die geen (voorstadium van) baarmoederhalskanker hebben. Toch is het verstandig om het verloop van uw klachten goed in de gaten te houden en niet te lang te wachten met het raadplegen van de huisarts.

Laat uw klachten onderzoeken

Loopt u met klachten aan de baarmoeder? Blijf er dan niet te lang mee lopen en vraag uw huisarts om hulp. Er zijn diverse onderzoeken die kunnen aantonen wat de oorzaak van uw klacht is. Vaak wordt er eerst een uitstrijkje gemaakt, dat wordt onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Dat kan gewoon door de huisarts worden gedaan. Ook wordt er weleens inwendig kijkonderzoek verricht, dat heet een colposcopie. Bij een lisexcisie wordt een stukje van de baarmoedermond verwijderd voor verder onderzoek. Een colposcopie en een lisexcisie worden meestal bij een medisch specialist uitgevoerd, bijvoorbeeld bij Womens Healthcare Center Amsterdam. Onze gynaecologen en andere medisch specialisten zijn zeer ervaren in vrouwenzorg en in alle problemen die kunnen ontstaan bij de baarmoeder, de baarmoederhals en de baarmoedermond.

Er wordt ook regelmatig aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van een bloedonderzoek, een echoscopie, röntgenfoto’s, scans of inwendig onderzoek van de vagina en de blaas.

De diagnose bij klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals en de baarmoedermond

De resultaten van het onderzoek worden uitvoerig met u besproken. In de meeste gevallen is dankzij het onderzoek wel duidelijk wat de vervolgstappen zijn. Er is, wanneer u voor het eerst met uw klacht naar de huisarts gaat, dus nog niets te zeggen over de behandeling van uw klacht. Dat is namelijk volledig afhankelijk van de gestelde diagnose.

Meer weten?

Heeft u klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals of de baarmoedermond en heeft u daar vragen over? Neem dan vooral contact met ons op. Heeft u al een verwijzing van uw huisarts ontvangen om verder onderzoek te laten verrichten? Dan bent u van harte welkom bij Womens Healthcare Center Amsterdam. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.