Een lichte zwelling in de onderbuik heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan te maken hebben met schommelingen in de hormoonhuishouding. Bijvoorbeeld vlak voor- of tijdens de menstruatie. Ook komt het voor dat (tijdelijke) darmproblemen de oorzaak zijn. Men ervaart dan vooral een ‘opgeblazen gevoel’. Als het goed is, gaat dit gevoel binnen enkele dagen voorbij.

 

Zwelling houdt aan

Als de zwelling lang aanhoudt en vooral als deze gepaard gaat met pijnklachten, is het verstandig om medische hulp in te schakelen. De oorzaak van de zwelling wordt dan onderzocht. Het is soms lastig de werkelijke oorzaak te achterhalen, omdat zich meerdere organen in de buikholte bevinden.
De zwelling kan bijvoorbeeld te maken hebben met de voortplantingsorganen (baarmoeder en eierstokken) of de darmen. In theorie kan het zelfs betekenen dat u zwanger bent.

 

Vind de oorzaak

Probeer oorzaken uit te sluiten. Is het mogelijk dat u zwanger bent? Is er iets veranderd in uw ontlastingspatroon? Heeft u de afgelopen tijd anders gegeten of misschien veel alcohol gedronken? Voelt u zich verder fit of heeft u last van vage klachten? Als u bij zichzelf te rade gaat, kan dit in het onderzoek al een en ander uitsluiten.

 

Een zwelling in de onderbuik kan ook te maken hebben met myomen of een ovariumcyste. Beide zijn in beginsel onschuldig, maar kunnen wel klachten geven. Soms is behandeling daarom noodzakelijk. U vindt hier meer informatie over myomen en ovariumcysten.

 

Onderzoek door de medisch specialist

De medisch specialisten van Womens Healthcare Center zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gericht op vrouwenzorg. Wij behandelen regelmatig vrouwen met een opgezwollen onderbuik. Een behandeling in een medisch centrum dat gericht is op vrouwenzorg biedt veel vrouwen een stukje extra vertrouwen.

Wilt u een afspraak maken met een van onze specialisten of heeft u vragen over een zwelling in de onderbuik? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op of bel 020 642 02 29.   
​​​​​​