Naarmate we ouder worden verzwakken de bekkenbodemspieren. Vaak begint de verzwakking van deze spieren al bij een bevalling, waarbij ze uitgerekt worden en daarna nooit meer helemaal herstellen. Door zwakke bekkenbodemspieren kunnen er vaginale verzakkingen ontstaan. Dit komt voor bij ongeveer een kwart van de vrouwen. Bij een verzakking kan de blaas, het rectum, de dunne darm, endeldarm of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Dit zorgt voor veel ongemakken, pijn en/of ontstekingen. Women’s Healthcare Center Amsterdam biedt u persoonlijke zorg, kwaliteit en aandacht.

Blaasverzakking

Een blaasverzakking gaat gepaard met het uitzakken van de voorwand van de schede. Hierop rust de blaas en zakt naar beneden als de voorwand te slap is. Oorzaak hiervoor kan bijvoorbeeld een zware bevalling zijn, maar het kan ook komen door chronisch hoesten, persen tijdens de stoelgang of veelvuldig tillen van zware voorwerpen.

Een verzakking van de blaas voelt alsof er een balletje uit vagina steekt. Door de verzakking ervaren veel vrouwen ongemak en pijn in het bekken en hebben moeilijkheden bij het plassen. Ze hebben het gevoel dat de blaas niet leeg is na het plassen en hebben regelmatig blaasontstekingen. Andere symptomen zijn pijn in de onderrug en bij het vrijen. Ook kan er stressincontinentie optreden als het steunweefsel bij de overhang van de blaas naar urinebuis onvoldoende sterk is.

Baarmoederverzakking

Het voelen van een soort balletje in de vagina kan ook betekenen dat de baarmoeder is verzakt. In ernstige gevallen kan de baarmoeder zelfs tot buiten de vagina uitstulpen. De verzakking van de baarmoeder zelf geeft vaak geen duidelijke klachten. Echter kan de verzakking druk geven op andere organen zoals blaas of darmen, wat wel klachten kan geven.

Een baarmoederverzakking is te herkennen aan een zwaar gevoel of druk in het bekken. Ook ervaren veel  vrouwen pijn in het bekken, onderbuik en/of -rug en tijdens het vrijen. Als de baarmoeder druk uitoefent op de blaas kunnen er terugkerende blaasontstekingen optreden. Constipatie en urine-incontinentie zijn symptomen van een ernstigere verzakking.

Darmverzakking

Bij een darmverzakking is het niet de voorzijde, maar de achterzijde van schede te slap. De achterzijde van de schede vormt de ondersteuning voor de endeldarm. Wanneer deze te slap is en verzakt, zakt de endeldarm naar beneden. In sommige gevallen is er sprake van verzakking van de dunne darm, die dan tussen schede en dikke darm zakt. Dit komt vaak voor bij vrouwen waarvan de baarmoeder verwijderd is.

Symptomen van een darmverzakking zijn een moeilijke stoelgang of geen controle meer hebben over de stoelgang. Er wordt pijn ervaren bij het ontlasten en er kan slijmerige of bloederige afscheiding uit de uitpuilende darm komen.

Meerdere verzakkingen tegelijk

Het komt met regelmaat voor dat de ene verzakking de andere verzakking veroorzaakt. Een blaasverzakking kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een baarmoederverzakking. Hierdoor ontstaan vaak ook blaasklachten.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van het type en de omvang van de verzakking. Tot de mogelijkheden behoort bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie waarmee u uw bekkenbodemspieren traint en weer sterk genoeg maakt om de weefsels te kunnen dragen. Het plaatsen van een vaginale ring kan in sommige gevallen het probleem ook prima verhelpen. Hiermee kan een verzakte blaas of baarmoeder weer op de juiste plaats gezet worden. In ernstigere gevallen kan er een operatie te worden uitgevoerd. Dit kan zowel via de schede als via de buik uitgevoerd worden. Dit hangt af van het soort verzakking, de ervaring van de gynaecoloog en het soort operatie.

Meer informatie of een afspraak maken?

Herkent u zich in één van deze klachten? Blijf er niet mee rondlopen! WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten of wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​