Vruchtbaarheid

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon verantwoordelijk voor groei, onderhoud en herstel van weefsels. De productie van oestrogeen begint in de puberteit en zorgt er onder andere voor dat secundaire geslachtskenmerken als borsten zich ontwikkelen en de menstruatie op gang komt. Een vrouw is vanaf het moment dat oestrogeen wordt geproduceerd vruchtbaar.

Vetopslag

Oestrogeen is ook het hormoon dat eraan bijdraagt dat vrouwen een breder bekken krijgen, om zo makkelijker een kind te kunnen dragen en baren. Een ander kenmerk van oestrogeen is de opslag van vet op plekken als de dijen, billen en heupen.

Progesteron

Het oestrogeenniveau wordt gereguleerd door het progesteronniveau; een hormoon dat onder andere het oestrogeenniveau in balans houdt. Progesteron is ook het hormoon dat je binnen krijgt wanneer je de anticonceptiepil slikt; het onderdrukt je oestrogeenniveau en daarmee je vruchtbaarheid. Wanneer er juist minder progesteron aanwezig is in het lichaam, neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam toe.

Wat is oestrogeendominantie?

De gemiddelde vrouw produceert een gemiddelde hoeveelheid oestrogeen en een gemiddelde hoeveelheid progesteron. Door de maand heen fluctueert de hoeveelheid oestrogeen onder invloed van progesteron altijd, maar bij de ene vrouw kan het oestrogeenniveau altijd wat hoger of lager zijn dan dat van de andere vrouw. Bij sommige vrouwen is het oestrogeengehalte zelfs extreem hoog. Dit noemt men oestrogeendominantie.

Wie hebben last van oestrogeendominantie?

Vrouwen bij wie het oestrogeenniveau hoger tot extreem hoog kan zijn, zijn bijvoorbeeld jonge vrouwen in de puberteit,  zwaarlijvige vrouwen, vrouwen met een hoge bloeddruk, vrouwen met diabetes en vrouwen die te maken hebben met burn-outklachten.

Symptomen van oestrogeendominantie

Of je als vrouw zijnde last hebt van oestrogeendominantie, is niet zomaar te zeggen. Een symptoom kan zijn een ruime hoeveelheid vetopslag op je bovenbenen en billen. Of je werkelijk last hebt van oestrogeendominantie zal uitgewezen moeten worden door middel van een bloedtest.

Een aantal klachten waar je last van kunt hebben bij oestrogeendominantie:

  • Regelmatig last hebben van pijnlijke borsten
  • (Regelmatig terugkerende) myomen, oftewel vleesbomen
  • PMS-klachten
  • (Regelmatig terugkerende) mathopatie, oftewel cysten in de borsten
  • (Regelmatig terugkerende) cysten in de eierstokken
  • Vaak last van migraine, vooral rond de menstruatie
  • Endometriose en afwijkingen in de uitstrijkjes

Oestrogeendominantie en kanker

Symptomen die veroorzaakt kunnen worden door oestrogeendominantie zijn onprettig. Ook is er een relatie tussen oestrogeendominantie en hormoongevoelige vormen van kanker, zoals borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker. Het is daarom aan te raden bij vermoedens van hormoondominantie deze vermoedens kenbaar te maken aan uw arts.

Waardoor ontstaat oestrogeendominantie?

Oestrogeendominantie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Een voorbeeld is een tekort aan progesteron, medicijngebruik en ziektes, verstoringen en aandoeningen die het oestrogeenniveau of progesteronniveau beïnvloeden. Oestrogeendominantie kan ook zodanig ontstaan door een verstoorde afbraak door de lever en uitscheiding van oestrogeen.

Chronische stress wordt tevens gerelateerd aan oestrogeendominantie; chronische stress zorgt voor een teveel aan het hormoon cortisol in het lichaam, wat voor een toename van oestrogeen zorgt. Het is dus verstandig ervoor te zorgen voldoende rust te pakken wanneer u vermoedt last te hebben van oestrogeendominantie.

Wat kun je doen aan oestrogeendominantie?

In het algemeen zal het advies luiden rust te nemen, af te vallen, gezond te eten en voldoende lichaamsbeweging krijgen. Wij helpen u graag verder in ons centrum om een diagnose te stellen en een behandeling op uw klachten en situatie aan te passen.

Wilt u meer weten over oestrogeendominantie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

 

​​​​​​