Borstonderzoek is belangrijk om regelmatig uit te voeren. Tijdens een borstonderzoek kunnen vrouwen zelf controleren of er knobbeltjes, strengetjes of verdachte plekjes in of op de borst zitten. Daarnaast is het mogelijk om bij Women’s Health Care Amsterdam een mammografie of echoscopie uit te voeren.

Borstkanker is een ziekte die veel vrouwen treft, vooral na het dertigste levensjaar. Het is belangrijk om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, dan zijn er nog veel mogelijkheden voor behandelingen. Een borstonderzoek kunt u zelf en thuis uitvoeren, maar zodra u iets verdachts opmerkt is het belangrijk om de borst(en) grondig te laten onderzoeken.

Hoe werkt een borstonderzoek

Naast zelf een borstonderzoek uit te voeren is mammografie een effectieve manier om borstkanker op te sporen. Tijdens een mammografie wordt er een röntgenfoto van de borst gemaakt. Op de foto zijn eventuele afwijkingen in de borst zichtbaar.

Een andere manier om borstonderzoek uit te voeren is via een echoscopie. Deze wordt gemaakt zodra er een knobbel, streng of andere voelbare of zichtbare afwijking wordt ontdekt in de borst. Bij een echografie wordt met behulp van geluidsgolven een afbeelding van het borstweefsel gemaakt.

Zelf borstonderzoek

Een borstonderzoek zelf uitvoeren gaat in diverse stappen. Het begint met de visuele check: bekijk uw borsten nauwkeurig. Zijn er veranderingen of valt er iets op? Check zowel staand als liggend de tepel en het gebied daar omheen. De tepel moet soepel meegeven wanneer u de tepel rustig een beetje naar voren trekt. Maak vervolgens circulaire bewegingen met lichte druk op de vingers. Vergeet niet om naast cirkelbewegingen ook van boven naar beneden te bewegen. Sluit af met een wigvormige beweging: onderzoek de borst met bewegingen vanaf de tepel naar buiten. Herhaal de bewegingen en oefen steeds verschillende druk uit. Ontdekt u een gekke plek, knobbel, streng of andere afwijking? Neem dan direct contact op voor vervolgonderzoek.

Meer weten over borstonderzoek?

Wilt u meer weten over borstonderzoek? Stel uw vraag telefonisch via 020 6420 229 of vul ons contactformulier in. WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd op vrouwenzorg. Wij bieden u de mogelijkheid om echoscopie te laten verrichten en geven u graag advies over borstcontrole.