Bloedverlies na de overgang kan optreden wanneer een vrouw in de menopauze al een jaar niet heeft gemenstrueerd. Bij het bloedverlies krijgt de vrouw ongepland vaginale bloedingen. Dit kan zeer verwarrend en eng zijn voor sommige vrouwen, maar het komt vrij vaak voor. Ongeveer 30% van de vrouwen heeft na de menopauze last van bloedverlies.

Vaginaal bloedverlies na de overgang

In de overgang worden de menstruaties onregelmatig en houden op een gegeven moment helemaal op. De laatste menstruatie heeft menopauze. Verliest u een jaar na uw laatste menstruatie, menopauze, weer bloed? Dan noemen we dit vaginaal bloedverlies na de overgang.

Oorzaken bloedverlies na overgang

Bloedverlies na de overgang kan door verschillende redenen ontstaan:

  • De baarmoedermond heeft een opening naar de baarmoederhals en baarmoederholte. De vagina, baarmoederhals en -holte hebben een dun laagje slijmvlies. Dit vlies kan na de overgang wat dun, droog en kwetsbaar zijn. Dit kan een oorzaak van bloedverlies zijn. Dit kan onder andere ontstaan na het vrijen.
  • Er kunnen poliepen op de baarmoederhals zitten. Deze (meestal goedaardige) poliepen kunnen gaan bloeden en de oorzaak zijn van bloedverlies.
  • Bij 1 op de 10 vrouwen met bloedverlies na de overgang wordt een kwaadaardige aandoening gevonden. Dit kan kanker van de baarmoederholte of baarmoederhalskanker zijn. Het bloedverlies kan wijzen op kanker.

Bij 50% van de vrouwen met bloedverlies na de overgang wordt geen oorzaak van het bloedverlies gevonden.

Onderzoek bloedverlies na overgang

Heeft u last van bloedverlies na de overgang, dan moet de oorzaak hiervan onderzocht worden. Dit wordt gedaan met een uitstrijkje van de baarmoederhals of met een inwendige echo.

Wanneer bloedverlies laten onderzoeken?

Wanneer moet u contact opnemen met Women’s Healthcare Center om het bloedverlies te laten onderzoeken:

  • U heeft vaginaal bloedverlies na de overgang
  • Het bloedverlies blijft aanhouden
  • Het bloedverlies keert terug
  • U heeft abnormale, roze of bruine afscheiding

Meer informatie over vaginaal bloedverlies na de overgang?

Wilt u meer weten over het bloedverlies na de overgang of heeft u hier last van? Neem dan contact met Women’s Healthcare Center op. Bel naar 020 64 20 229 of vul het contactformulier in.