Maak direct online een afspraak

Pijn bij het vrijen

Er zijn meerdere oorzaken van pijn bij het vrijen. Zoals vaginisme, overmatig aanspannen van de bekkenbodem of onvoldoende smering van de vagina.Hieronder wordt de behandeling van vaginisme en bekkenbodemoveractiviteit besproken.

Vaginisme

Van vaginisme spreken we wanneer de spier rondom de ingang van de vagina overmatig gespannen en  pijnlijk is. Vrijwel altijd zijn dan ook de spieren van de daar achter gelegen bekkenbodem overmatig gespannen. Geslachtsgemeenschap  is in dat geval zeer pijnlijk of zelfs onmogelijk. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor dit hardnekkige probleem, waaronder traumatische seksuele ervaringen en een aantal lichamelijke aandoeningen. De psychische verwerking van dit ongemak is niet eenvoudig en niet zelden leidt het tot problemen in de relationele sfeer.
De eerste reguliere behandeling wordt na uw bezoek aan de huisarts, meestal uitgevoerd door een bekkenfysiotherapeut in samenwerking met een seksuoloog of psycholoog.
Zijn deze behandelingen niet effectief genoeg, dan kan een behandeling met Botox overwogen worden.

Botox behandeling (botulinetoxine A) 

Als u denkt in aanmerking te komen voor deze behandeling kunt u een afspraak maken in het Women´s Healthcare Center. Neem zo mogelijk verslagen van andere hulpverleners mee.
De gynaecoloog bespreekt met u de behandeling en of u hiervoor in aanmerking komt.
Hierna wordt een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd en als u dit wenst de botulinetoxine a (botox injectie)  toegediend met een heel dun naaldje. Hiervoor is geen verdoving nodig.

Na de behandeling

U kunt direct de kliniek verlaten en uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Na vier weken volgt een controle op de poli.

Resultaten

De werking begint gemiddeld 2 weken na toediening en is gedurende 3 a 6 maanden effectief.
Indien geslachtsverkeer in het verleden probleemloos was en een lichamelijke oorzaak tot de klachten heeft geleid, is meer dan 90% van de vrouwen na behandeling blijvend van de klachten af. Bij vrouwen die altijd al problemen met vrijen hebben gehad is de succes kans lager, maar met 70% nog altijd acceptabel.

Complicaties

Complicaties zijn uitermate zeldzaam. Indien deze optreden zijn zij tijdelijk.

Kosten (niet verzekerde zorg)

Intake gesprek:  100,-
Indien blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een behandeling, dan worden enkel de kosten van het informatief consult aan u berekend. Wanneer de behandeling wordt uitgevoerd, worden de kosten van het informatief consult verrekend in de prijs van de volledige behandeling

-  Vaginisme behandeling met Botox: € 385,- (per behandeling)
Intake gesprek gynaecoloog, gynaecologisch onderzoek, behandeling met botox (aparte nota van € 200,-)

Vaginisme wordt veroorzaakt door overactiviteit van de bekken bodem spieren. Door toediening van Botox ontstaat een ontspannende toestand in deze spieren waardoor pijnloze coïtus mogelijk wordt.