Hoe kom ik de overgang door? 

Er zijn helaas maar weinig vrouwen die de overgang zonder ongemakken doorkomen. Het meest bekende probleem zijn de zogenoemde opvliegers, maar veel vrouwen hebben te maken met nog veel meer kleine, maar ook grote ongemakken. Hoe houdt u het comfortabel? Wij geven u graag enkele bruikbare tips.

Herken de overgang

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen iets van de overgang beginnen te merken is 45 jaar. Er zijn natuurlijk ook gevallen bekend van vrouwen die er eerder mee te maken krijgen, maar als u op jongere leeftijd bepaalde klachten ervaart is de kans minder groot dat de overgang de oorzaak is. Veel vrouwen letten vooral op de regelmaat van hun menstruatiecyclus. Zolang dat nog gaat zoals altijd, is er geen sprake van de overgang, denkt men. Maar dat is niet altijd waar. De overgang is heel onvoorspelbaar. Er zijn veel klachten die in de overgang kunnen ontstaan, maar de volgorde waarop dat gebeurt en van welke problemen u last krijgt, is bij iedereen verschillend. Zo kan het zijn dat uw cyclus nog normaal verloopt, maar dat u wel al last krijgt van opvliegers. Kortom, geen enkele overgang is hetzelfde.

Voorkomende klachten in de overgang

De meest voorkomende klachten in de overgang zijn:

  • Opvliegers
  • Overmatig transpireren
  • (Hevige) vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Hiernaast zijn er nog tal van andere klachten waarvan de oorzaak (mede) bij de overgang kan liggen. Waar u last van krijgt en wanneer, is per persoon verschillend. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om ongemakken te verlichten en uzelf voor te bereiden op de naderende overgang.

Wat kan ik zelf doen?

Over het algemeen geldt: hoe fitter u de overgang ingaat, hoe beter u zich zult blijven voelen. Is uw levensstijl al gezond? Dan heeft u tijdens de overgang waarschijnlijk minder klachten dan een vrouw die weinig beweegt, ongezond eet en bijvoorbeeld rookt.

Zorg dat u:

  • Voldoende beweegt, minimaal een half uur per dag;
  • Gezond eet en drinkt, minder koolhydraten en veel groenten en fruit;
  • Eventueel vitamine D slikt, dat helpt om de botten, spieren en het immuunsysteem gezond te houden;
  • Cholesterol, de schildklierfunctie, het glucosegehalte en de bloeddruk in de gaten houdt.

Heeft u veel last van de overgang?

Ga dan naar uw huisarts en bespreek uw klachten. Er is vaak wel iets aan te doen om u zo comfortabel mogelijk de overgang te laten doormaken. Vaak worden er hormonen voorgeschreven die u helpen om beter in balans te blijven. Uw huisarts kan tevens vaststellen of uw klachten inderdaad door de overgang komen, of dat er een andere oorzaak is.

Soms wordt u doorverwezen naar een medisch specialist die de klachten verder onderzoekt, zoals bijvoorbeeld bij Womens Healthcare Center Amsterdam. Wij zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg en helpen u graag verder. Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft.

 

​​​​​​