U bent zwanger, gefeliciteerd. Maar u wilt natuurlijk zekerheid dat uw zwangerschap goed verloopt. Of u wilt het geslacht van uw baby weten. Een zwangerschapsecho biedt hierin uitkomst. Als zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg in Amsterdam biedt Women´s Healthcare Center Amsterdam u, naast diverse andere behandelingen, ook de mogelijkheid om een zwangerschapsecho te laten maken.

Bij een zwangerschapsecho wordt, door middel van (hoge frequentie) geluidsgolven een beeld geschetst van de baby, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater. Een zwangerschapsecho is onschadelijk voor zowel moeder als kind.

Verschillende soorten zwangerschapsecho’s

Binnen de basisverzekering worden twee zwangerschapsecho’s vergoed. Het maakt hierbij niet uit welke zorgverzekeraar u heeft en of u zich in Amsterdam of in een ander deel van Nederland bevindt. De zwangerschapsecho’s die vergoed worden zijn de termijnecho (7-11 weken) en de 20-wekenecho.

Onderstaand een overzicht van de verschillende zwangerschapsecho’s die WHC Amsterdam voor uit kan voeren:

  • 8-wekenecho
  • Termijnecho (7-11 weken)
  • Combinatietest (9-14 weken)
  • Tussentijdse echo (± 16e week)
  • 20-wekenecho (18-22 weken)
  • Tussentijdse echo (±26 weken)
  • 30-wekenecho
  • 36-wekenecho
  • Pretecho

8-wekenecho

De 8-wekenecho is het eerste moment waarop duidelijk te zien is dat u zwanger bent. Tijdens deze zwangerschapsecho kunnen wij constateren of het om een eenling of een meerling gaat en wordt daarnaast gekeken naar de grootte en of het hartje klopt.

Naast deze aspecten laat de gynaecoloog van WHC Amsterdam tijdens deze zwangerschapsecho ook weten hoe groot de kans is dat uw zwangerschap normaal/goed zal verlopen.

Eerste termijnecho (7-11 weken)

De eerste termijnecho vindt plaats tussen de 7e en 11e week van de zwangerschap. In de volksmond wordt deze zwangerschapsecho ook wel de 10-wekenecho genoemd. Op deze zwangerschapsecho is duidelijk te zien of het om een eenling of een meerling gaat en kunt u de contouren hiervan duidelijk waarnemen.

Tijdens deze zwangerschapsecho meet de gynaecoloog van WHC Amsterdam de grootte van de foetus en wordt de hartslag gemeten en gecontroleerd. Daarnaast stelt hij/zij de uitgerekende bevallingsdatum vast.

Combinatietest (9-14 weken)

De zogeheten combinatietest vindt plaats tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap. Met deze test onderzoeken wij uw ongeboren kindje op verschillende syndromen: het downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom. Tijdens de combinatietest wordt een nekplooimeting gedaan en een bloedonderzoek. Bij afwijkende resultaten bestaat de mogelijkheid om een uitgebreid aanvullend onderzoek te doen. Deze test wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Tussentijdse echo (rond de 16ste week)

Bij de tussentijdse echo is de groei van uw ongeboren kind duidelijk waarneembaar. Op dit moment is hij/zij 15-18 centimeter groot en kunt u, als u geluk hebt, uw kindje zelfs zien drinken van het vruchtwater.

20-wekenecho (tussen 18 en 22 weken)

De 20-wekenecho zit standaard in de basisverzekering in is voor u dus gratis. Deze zwangerschapsecho vindt plaats tussen week 18 en 22 van uw zwangerschap. Tijdens deze echo zijn de organen al duidelijk zichtbaar. Daarnaast kan de gynaecoloog van WHC Amsterdam bekijken of er aangeboren afwijkingen zichtbaar zijn en wordt de groei van uw ongeboren kindje gecontroleerd. Zo worden tijdens deze echo o.a. het hoofdje, het buikje en het dijbeen gemeten om de groeit te controleren.

Tussentijdse echo (rond 26 weken)

Na de 26 week van uw zwangerschap maakt de baby een groeispurt door, waarbij tevens het onderhuidse vet gevormd wordt. Daarnaast krijgt het gezicht een duidelijke vorm, waardoor op dit moment ook veel 3D zwangerschapsecho’s gedaan worden.

30-wekenecho

De 30-wekenecho is over het algemeen de laatste echo waarbij wij de baby nog volledig in beeld kunnen krijgen. Hierna is dit lastiger, aangezien de baby te groot wordt. In combinatie met een 3D echo zijn ook de gelaatstreken duidelijk zichtbaar en is eventueel te zien om de baby aan het duimen is.

Daarnaast kan de gynaecoloog van WHC Amsterdam controleren of uw kindje nog voldoende groeit en worden zowel de hoeveelheid vruchtwater als de locatie van de placenta bepaald.

36-wekenecho

Ook de 36-wekenecho wordt vergoed binnen de basisverzekering. Tijdens deze zwangerschapsecho wordt de ligging van uw kindje bepaald voordat hij/zij ter wereld komt. De mogelijke liggingen zijn de hoofdligging (hoofdje naar beneden) en stuitligging (billen naar beneden).

Pretecho

Naast bovenstaande medische zwangerschapsecho’s biedt WHC Amsterdam ook de mogelijkheid tot het maken van een pretecho. Tijdens de pretecho wordt niet gekeken naar medische aspecten, maar staat uw kindje centraal. Met deze pretecho brengt de gynaecoloog van WHC Amsterdam uw kindje volledig in beeld in 2D, 3D of 4D (filmje van 3D foto). Het materiaal krijgt u vervolgens mee naar huis. De kosten voor een pretecho bij WHC Amsterdam worden niet vergoed en betaalt u zelf.

Zwangerschapsecho in Amsterdam

Een zwangerschapsecho in Amsterdam laat u uitvoeren bij WHC Amsterdam. WHC Amsterdam is specialist op het gebied van vrouwenzorg voor een groot aantal vrouwen uit Amsterdam en omgeving. Voor meer informatie over zwangerschapsecho’s in Amsterdam of onze gehele dienstverlening kunt u contact opnemen met 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.