Je wil graag zwanger worden of je bent het al. Dan wil je je goed oriënteren en voorbereiden. De zwangerschap is een bijzondere periode waarin veel gebeurd. Niet alleen jouw lichaam zal veranderen, ook jouw leven zal behoorlijk op z’n kop staan. Wat komt er zoal kijken bij een zwangerschap?

Vaststellen of je zwanger bent

Alles begint met een zwangerschapstest. Vaak krijgen vrouwen last van zwangerschapssymptomen en blijft de ongesteldheid uit, waardoor ze een test besluiten te doen. Met een zwangerschapstest kun je zelf thuis heel gemakkelijk vaststellen of je in verwachting bent. Ook kun je een bloedonderzoek laten uitvoeren bij Women’s Healthcare Center om te testen of je zwanger bent.

Zwanger, wat nu?

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Na een positieve uitslag van de test maak je een afspraak met een verloskundige van Women’s Healthcare Center. Breng ook jouw huisarts op de hoogte, zodat eventueel jouw medicijnen hierop aangepast kunnen worden. De eerste afspraak met de verloskundige is meestal tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Het eerste gesprek is een soort intakegesprek. De uitgerekende datum wordt berekend, de buik wordt gevoeld en de bloeddruk gemeten.

Zwangerschapskwalen

Bij de zwangerschap horen natuurlijk ook een aantal kwaaltjes. De meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen zijn:

  • Gevoelige en gezwollen borsten
  • Overtijd
  • Misselijk
  • Moe
  • Hoofdpijn
  • Vaker plassen
  • Opgeblazen gevoel
  • Afkeer van voedsel en geuren
  • Veranderende tepelhoven

Verloop zwangerschap

Elke zwangerschap verloopt anders. Ook iedere week verloopt anders in de zwangerschap.

Eerste trimester

Het eerste trimester van de zwangerschap is een spannende tijd. De bevruchting en innesteling vindt in deze periode plaats. Door de hormonen kan je erg veel last krijgen kwaaltjes. De eerste echo wordt gemaakt en je kunt het aan jouw omgeving gaan vertellen dat je zwanger bent.

Tweede trimester

Veel vrouwen vinden het tweede trimester van hun zwangerschap het prettigst. De kwaaltjes beginnen af te nemen en de kans op een miskraam wordt steeds kleiner. De baby groeit inmiddels snel. Vanaf week 16 kan er worden gekeken of je een jongen of meisje krijgt. Vanaf deze trimester kan je echt een zwangerschapsbuikje krijgen.

Derde trimester

In het derde en laatste trimster groeit je buik flink. Een aantal zwangerschapskwalen zullen terug keren en er komen er een aantal nieuwe bij. Het wordt steeds zwaarder, maar het aftellen is begonnen! Dit laatste trimester eindigt met de bevalling.

Begeleiding bij de zwangerschap

Bij Women’s Healthcare Center begeleiden wij vrouwen bij hun zwangerschap. Wij hebben een team met verloskundige en gynaecologen die jou de volledige zwangerschap goed begeleiden. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 020 6420 229.