Een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte aanwezig is, heet endometriose. Een chronische ziekte die voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare fase in hun leven. Tijdens de menstruatieperiode vloeit er bloed naar buiten. Bij endometriose loopt het bloed in veel gevallen ook terug via de eileiders de buikholte in. De benaming hiervoor is retrogade menstruatie. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van endometriose en welke behandelingen zijn hiervoor nodig?

Oorzaken endometriose

Er is geen duidelijke oorzaak te benoemen, wel verscheidene theorieën. Het is waarschijnlijk dat vrouwen waarbij eerstegraads endometriose in de familie zit, grotendeels meer kans hebben dat zij deze aandoening krijgen. Omgevingsfactoren als milieu en de leeftijd van de eerste menstruatie spelen ook een rol. Oestrogeen speelt een grote rol in het ontwikkelen van endometriose.

Symptomen endometriose

Er zijn verscheidene symptomen die bij endometriose komen kijken. Hieronder de meest voorkomende symptomen:

  • Hevige menstruatiepijn (voor- tijdens- en na);
  • Buikpijn, in sommige gevallen chronische buikpijn;
  • Pijn tijdens en na de seks;
  • Darmproblemen en blaasproblemen (denk aan obstipatie, diarree, een branderig gevoel bij het plassen en darmkrampen);
  • Problemen met de vruchtbaarheid;
  • Premenstrueel Syndroom (PMS);
  • Pijn in de benen en/of rug tijdens de menstruatie;
  • Psychische klachten;
  • Lusteloosheid;
  • Meerdere miskramen.

Gevolgen endometriose

Tijdens de menstruatieperiode of een doorbloeding door pilgebruik vinden er bloedinkjes in de endometriosehaarden plaats. Hierdoor ontstaan er plaatselijke ontstekingsreacties. Irritatie van het buikvlies waar de organen op zitten krijgen de overhand. Komt dit vaker voor? Dan verandert het weefsel van structuur. Allereerst zijn het zachte kleine plekjes, maar na meerdere malen zullen dit dikke strengen en knobbels worden. Bij continue ontsteking groeien de littekens, waarna er een chronische ontsteking geleidelijk aan ontstaat.

Behandelingen endometriose

Het enige voordeel van endometriose is dat het niet levensbedreigend is. Het komt ook vaak voor dat vrouwen weinig tot geen last hebben en erachter komen wanneer zij haar kinderwens wil vervullen. Zijn er klachten? Alleen dan is het nodig om endometriose te behandelen. Er zijn twee soorten behandelingen, namelijk: behandeling met medicatie of een operatie. De laatste behandeling wordt gedaan als er een kinderwens is.

Meer weten over endometriose? Onze specialisten beantwoorden graag uw vragen. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website of bel naar 020 – 6420229.