Maak direct online een afspraak

Pre-pregnancy

Waarom is een Pre-pregancy check nou zo belangrijk?

Een zwangerschap betekent een grote verandering in uw leven, zowel lichamelijk als emotioneel. U bent niet alleen verantwoordelijk voor uzelf maar ook voor uw toekomstige kindje. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn is het belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten zoals: Wat moet u doen en laten wanneer u zwanger wilt worden? Zijn er risico factoren vanwege uw gezondheid of bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen in uw familie? Zijn er medicijnen die u beter niet kan gebruiken wanneer u zwanger bent of moet u wellicht overstappen op andere medicijnen? Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens een Pre-Pregnancy check up zodat u goed voorbereid uw zwangerschap in kan gaan en u kans op zwanger worden zo groot mogelijk kan maken. Daarnaast is het ook een mooi moment om alvast kennis te maken met uw gynaecoloog. Bij het WHC wordt u tijdens het gehele traject van kinderwens tot aan de geboorte zo veel mogelijk begeleid en ondersteund door dezelfde gynaecoloog.

Bij welke medische condities is deze check extra belangrijk?

Bij bepaalde medische condities is het extra belangrijk om een pre-pregnancy check up uit te laten voeren. Hiermee doelen we vooral op medische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, epilepsie, schildklieraandoeningen, nierziekten, stollingsziekten, bloedarmoede (bijvoorbeeld bij sikkelcelziekte of als dit in de familie voorkomt) en astma.

Daarnaast is het belangrijk om in kaart te brengen of u bijvoorbeeld zelf al uw vaccinaties voor veelvoorkomende kinderziektes zoals bijvoorbeeld waterpokken en rode hond hebt gehad. Zo niet dan kunt u alsnog ingeënt worden voor de zwangerschap. Het is wel zo dat u de eerste 4 weken na die vaccinatie niet zwanger mag worden.

Welke onderzoeken vinden precies plaats tijdens zo´n check up?

Naast het uitvoerig bespreken van bovenstaande punten zullen er ook wat kleine onderzoeken uitgevoerd worden tijdens de check up. Zo kijken we naar de bloeddruk en brengen we uw BMI (Body Mass Index) in kaart. Daarnaast kunnen er aanvullende bloedonderzoeken plaatsvinden afhankelijk van de medische condities. Indien gewenst kan het onderzoek worden aangevuld met een SOA test en uitstrijk op indicatie. Al deze onderzoeken kunnen bij het WHC in house worden uitgevoerd. Indien nodig kunnen we u naar aanleiding van de resultaten doorverwijzen naar een specialist voor aanvullende onderzoeken.

Krijg ik ook advies over dieet en levensstijl?

Tijdens de check up spreken we ook over dieet, levensstijl en voedingssupplementen. Wij adviseren vrouwen die zwanger willen worden om 4 weken voor het staken van de anticonceptie te starten met foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. De aanbevolen dosering bedraagt 1 maal daags 0,4 of 0,5 mg. U kunt dit zonder recept zelf halen bij de apotheek of drogist. Betreffende voeding is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Stop ruim voordat u zwanger wilt worden met roken want roken kan de vruchtbaarheid verminderen. Vanzelfsprekend dient u direct te stoppen met het gebruik van alcohol, nicotine en drugs op het moment dat u zwanger bent.

In hoeverre reduceert een pre-pregnancy check up de kans op een miskraam en-of geboorte afwijkingen?

Met name door vooraf eventuele risico factoren in kaart te brengen komt u te weten of er verhoogde risico´s zijn op een kindje met een aangeboren afwijking. Ook krijgt u informatie over welke aanvullende onderzoeken u tijdens de zwangerschap kan laten verrichten om deze afwijkingen (zo vroeg mogelijk) op te sporen.

Valt deze check binnen de verzekering?

In Nederland valt de pre-pregnancy check up onder de verzekering indien er sprake is van een verhoogd risico door chronische en/of erfelijke ziekten. Het fijne is dat u bij het WHC ook op eigen gelegenheid terecht kunt voor specialistische zorg. Een Pre-pregnancy check up neemt vele vraagtekens weg en uiteindelijk is er niets beter dan goed voorbereid het zwangerschapstraject in gaan.

Naast het uitvoerig in kaart brengen van uw gezondheid en eventuele risico factoren is dit consult een mooi moment om alvast kennis te maken met de specialist die u zal begeleiden gedurende het gehele zwangerschapstraject. Bij het WHC streven wij er naar om alle onderzoeken en controles bij dezelfde specialist plaats te laten vinden. Daarnaast denkt het WHC mee met uw druk bezette agenda en kunt u binnen 48 uur terecht voor een one stop diagnose. Voor uitslagen en verdere vragen naar aanleiding van het eerste consult kunt u ook een video consult inboeken, zo plant u een afspraak met uw gyneceacoloog makkelijk in tussen uw werk afspraken.

Meer weten over pre pregnancy of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Amsterdam voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.