Maak direct online een afspraak

Postnatale depressie

Een postnatale depressie is een vorm van depressiviteit die gepaard gaat met de bevalling. De afgelopen jaren is deze vorm van depressie steeds bekender geworden doordat er steeds meer aandacht aan besteed wordt in de media.

Postnataal (Na de geboorte) is echter niet geheel de juiste benaming aangezien dit strikt gezien zou betekenen dat het kindje depressief is. Het is daarom dan ook gebruikelijk om te spreken over postpartum depressie, wat na de bevalling betekent.

Women’s Healthcare Center in Amsterdam kunt u hierbij helpen. In onze moderne praktijk in Amsterdam kunt u terecht met allerlei vragen omtrent postnatale/postpartum depressie. Wij helpen u hier graag bij en leggen u uit wat er aan gedaan kan worden.

Bedroefd in plaats van blij

De geboorte van een kindje is een bijzondere gebeurtenis. U heeft dan ook alle reden om blij te zijn. In 20% van de gevallen komt het echter voor dat vrouwen zich na de geboorte bedroefd voelen. Deze vorm van depressie (postnataal /postpartum) heeft met het gevoel te maken dat de vrouw het gevoel heeft zichzelf te verliezen en niet weten wat ze hieraan kunnen doen.

Geluk en tevredenheid over de geboorte van een baby, maar ook onverklaarbare negatieve gevoelens zijn in dit geval veelvoorkomende emoties. Hierdoor kan het voorkomen dat je om onverklaarbare redenen in tranen bent en grote twijfels krijgt over uzelf. Dit gevoel gaat vaak vanzelf weer weg en behoeft enkel de steun en meelevendheid van uw naasten.

Het komt in 10% van de gevallen echter voor dat er geen verbetering optreedt in dit depressieve gevoel. U verliest de grip op uw gevoelens, heeft een hopeloos gevoel en wordt heen en weer geslingerd tussen positieve en negatieve emoties.

Vaak gaat dit gepaard met een verlies aan het zelfvertrouwen en een verminderde motivatie om in contact te treden met andere mensen. Daarnaast is een bijkomend gevoel dat het lastig gevonden wordt om vreugdegevoelens te beleven doordat er niets meer uit uw handen komt of doordat u nergens meer zin in heeft. Het is hierbij tevens lastig om plezier te beleven aan het pasgeboren kind.

Het belang van een arts bij een postnatale of postpartum depressie

Indien het depressieve gevoel een langere tijd aanhoudt, kan een arts uitsluitsel bieden. De afgelopen jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar postnatale of postpartum depressies, waardoor artsen goed geïnformeerd zijn over de verschijnselen en behandelingen.

Herkent u zich in de omschrijving van deze gevoelens en wilt u er iets aan doen, dan kunnen wij u bij Women´s Healthcare Center Amsterdam daarbij helpen. Neem hiervoor contact op via bovenstaand formulier of bel met 020 642 0229.

Oorzaken postnatale / postpartum depressie

De exacte oorzaak voor het ontstaan van de depressie is niet bekend. Er zijn veel verschillende aspecten die een invloed hebben op een eventuele depressie. Deze zijn grofweg onder te verdelen in psychische, lichamelijke en sociale factoren.

Lichamelijke factoren bij een postnatale / postpartum depressie:

 • Tijdens (en na) de zwangerschap vinden er grote schommelingen plaats in de hormoonhuishouding van het lichaam.
 • Tekort aan vitaminen en mineralen.
 • Verandering in werking van schildklieren.

Psychische factoren bij een postnatale / postpartum depressie:

 • Zware of moeilijke zwangerschap.
 • Je karakter (bijv. als u een piekeraar bent).
 • Te hoge verwachtingen van het ‘moeder zijn’.
 • Onvoldoende steun bij psychische effecten van de zwangerschap.

Sociale factoren bij een postnatale / postpartum depressie:

 • Er vindt een ingrijpende gebeurtenis als het verlies van een dierbare plaats voor, tijdens of vlak na de zwangerschap.
 • Voor uw gevoel niet aan de verwachting van anderen kunnen voldoen.
 • Stress. Bijvoorbeeld op het werk of in relationele sfeer.

Symptomen van een postnatale / postpartum depressie

De symptomen van een postnatale/postpartum depressie zijn vrijwel identiek aan de symptomen van een normale depressie. Onderstaand een aantal symptomen die een postnatale/postpartum depressie aan kunnen duiden:

 • Vermoeid gevoel.
 • Geen of verminderde eetlust.
 • Sombere stemming, huilbuien en/of een dood, leeg gevoel van binnen.
 • Afkeer of desinteresse in de baby.
 • Slapeloosheid.
 • Machteloos of angstig gevoel.
 • Verlaagd zelfvertrouwen.

Meer weten over postnatale of postpartum depressie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt jou graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, sexuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.