Premenstrueel Syndroom (PMS)

Bij zo’n 4% van de vrouwen tussen de 15 en 40 jaar komt PMS voor, wat staat voor Premenstrueel Syndroom. Vrouwen die kinderen hebben gehad of de leeftijdsgrens van 30 zijn gepasseerd hebben de grootste kans om last te gaan krijgen van het premenstrueel syndroom. Over het algemeen verdwijnt PMS na de overgang.

In geval van premenstrueel syndroom wordt gesproken over verschillende klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Syndroom betekent dan ook ‘een verzameling van klachten’. Heeft u elke twee weken voor uw menstruatie last van lichamelijke of psychische klachten, kan het zijn dat jij valt onder de 4% van de vrouwen die PMS heeft.

Oorzaak van het premenstrueel syndroom

Tot nu toe zijn artsen en onderzoekers er niet in geslaagd om de oorzaak van PMS te achterhalen. Men verwacht dat de oorzaak ligt in een wisselende hormoonspiegel in het bloed tijdens de menstruele cyclus. Medische onderbouwing heeft men hier echter niet voor.

Symptomen van het premenstrueel syndroom

Zoals reeds vermeld in de introductie kan het premenstrueel syndroom gepaard gaan met lichamelijke en/of fysieke klachten. Bij deze klachten kunt u denken aan:

Lichamelijke klachten:

  • Vocht vasthouden;
  • Last van een opgeblazen gevoel;
  • Pijnlijke borsten of pijn in de rug;
  • Ernstige hoofdpijn en migraine.

Psychische klachten:

  • Prikkelbaar;
  • Stemmingswisselingen;
  • Gespannen gevoel;
  • Slechte nachtrust;
  • Angst en depressiviteit.

Wat kun je aan PMS doen?

Indien u verwacht last te hebben van premenstrueel syndroom adviseren wij om een afspraak te maken met één van onze specialisten. Het is belangrijk om sowieso rust te houden, grenzen te stellen en te luisteren wanneer het even ‘genoeg’ is voor uw lichaam. Het is daarnaast verstandig om op uw voeding te letten. Grote schommelingen in uw bloedsuiker kunnen de klachten die u heeft verergeren.

Eet dus om de drie/vier uur een kleine, lichte maaltijd die rijk is aan koolhydraten en zetmeel en arm aan suiker en eiwitten. Het is daarnaast verstandig cafeïne en alcohol te mijden. Daarnaast kunt u extra calcium tot u nemen, dit heeft over het algemeen een goede invloed op veel klachten. Doe dit door bijvoorbeeld extra melk of drinkyoghurt tot u te nemen.

Het overgrote deel van de vrouwen heeft bij premenstrueel syndroom baat bij het gebruik van antidepressiva. Hierbij kunt u denken aan Prozac, Seroxat en Zoloft. U hoeft deze medicijnen enkel in de premenstruele fase (±2 weken voor de menstruatie) te nemen.

Specialist in vrouwenzorg

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten? WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam, met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​