Maak direct online een afspraak

Hormoonafhankelijke hoofdpijn

Op de gynaecologische polikliniek is hormoonafhankelijke hoofdpijn een veel voorkomende klacht waar nog onvoldoende aandacht voor is. De hulpvraag doet zich op elk spreekuur voor.

Twee van de gynaecologen op het Women’s Healthcare Center Amsterdam hebben dit binnen de vrouwenzorg als specifiek aandachtsgebied. Naast de hormoonafhankelijke hoofdpijn wordt tijdens het consult de multicausaliteit van migraine/ hoofdpijn besproken.

Hormoonafhankelijke migraine komt zelden solitair voor, daarnaast manifesteert zich ook meestal een van de andere hoofdpijn vormen. Hoofdpijn is een chronische ziekte, dit willen de meeste patiënten niet horen. Spanningshoofdpijn, hoofdpijn ten gevolge van lawaai, slecht slapen, te scherp licht, bepaald voedsel (en voor elke patiënt ander voedsel), allergie, nekklachten en alcohol komen vaak naast of samen met migraine voor. Migraine in zijn algemeenheid kan voorkomen worden met of zonder prodromen. Ook moet Cluster headache uitgesloten worden.

Ter attentie van de hormoonafhankelijke hoofdpijn wordt gestreefd naar weinig schommelingen in de oestrogeenspiegel, deze schommelingen treden vooral op bij de menstruatie of in geval van OAC gebruik tijdens de pil vrije week. Vaak wordt dit opgevangen door oestrogeen suppletie. De perimenopauze veroorzaakt meer en frequentere hormoonwisselingen. Van belang is ook uitleg over leefstijl. Leren toegeven aan beperkingen in het sociale gebeuren. Migraine durven aangeven, met name op de werkvloer, immers de mensen zien vaak de hoofdpijn aanval niet.

Patiënten hebben hier ondersteuning bij nodig. Medicinaal zijn naast hormonen de Tryptanen en vooral de prophylactica van belang. Het gebruik van deze middelen vereist veel uitleg en begeleiding.

Een goede bereikbaarheid en laagdrempelige toegankelijkheid van de hulpverlener geeft patiënten rust en voorkomt paniek die ook tot hoofdpijn aanvallen leiden.

Samenwerking met een hoofdpijncentrum of een hoofdpijn neuroloog is belangrijk, evenals in bepaalde gevallen psycholoog en fysiotherapeut. Een dergelijke samenwerking leidt tot een betere en meer ondersteunende zorg.

Specialist in vrouwenzorg

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten? WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam, met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.