Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding, dat is iets heel natuurlijks. De ene vrouw heeft meer last van afscheiding dan de ander. Daarnaast kan het wat veranderen door uw cyclus. Wat zegt afscheiding over uw gezondheid en wanneer moet u zich zorgen over de geur of kleur?

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is het natuurlijke reinigingsmechanische van uw lichaam. Het wordt afgegeven door de vaginawand en de baarmoederhals. Vaginale afscheiding bestaat uit waterig vocht en slijm. Dit voert dode cellen en schadelijke bacteriën af en voorkomt zo vaginale infecties.

Vaginale afscheiding kan verschillen in keur, geur en stroperigheid. De status hangt samen met het gebruik van de pil, seksuele opwinding, menstruatiecyclus, zwangerschap en de overgang. Ook uw eetpatroon kan hier invloed op hebben. Afscheiding is geurloos, maar kan soms wat zuur ruiken. Het ziet er wit uit en droogt gelig op.

Klachten bij vaginale afscheiding

De meest voorkomende klachten bij vaginale afscheiding zijn:

  • Jeuk en irritatie
  • Afwijkende kleur
  • Vieze keur
  • Pijn bij het vrijen of plassen
  • Meer of brokkelige afscheiding

Afwijkende kleur

Witgrijze afscheiding met vissige geur: dit duidt op een bacteriële vaginose. Hierbij overheersen bepaalde bacteriën in de vaginale flora. Het kan ook leiden tot jeuk, roodheid en zwellingen.

Roze of bruine afscheiding kan erop duiden dat er bloed met de afscheiding mee komt. Bijvoorbeeld na een bevalling of tijdens de menstruatie. Heeft u daarnaast ook last van jeuk of pijn? Dan kan het wijzen op een ontsteking.

Troebele gele of groene afscheiding kan duiden op een SOA. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur en daarnaast kunt u last hebben van een branderig gevoel tijdens het plassen of het vrijen.

Brokkelige afscheiding

Vaginale jeuk en witte brokkelige afscheiding duiden meestal op een vaginale schimmelinfectie. Dit zorgt vaak voor roodheid en irritatie en kan zelfs voor pijn bij het plassen zorgen.

Vieze geur

Een vieze vaginale geur betekent niet altijd iets ernstigs. Sporten, voeding of het gebruik van een condoom kunnen de geur van de afscheiding beïnvloeden.

Laten controleren

Blijft de jeuk aanhouden en heeft u een branderig gevoel bij het plassen en / of vrijen? Is de afscheiding anders dan normaal? Gaan de klachten samen met pijn in de onderbuik? Laat u dan onderzoeken bij Women’s Healthcare Center. Wij onderzoeken de oorzaak van de klachten en gaan op zoek naar een goede oplossing.

Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 020 642 0229.