Er bestaan diverse mogelijkheden voor anticonceptie, zoals de spiraal. Een spiraal is een kunststof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er bestaan twee soorten spiraaltjes: de hormoon- en koperspiraal. Bij Women’s Healthcare Center Amsterdam is het mogelijk om een spiraal te laten plaatsen. Wij adviseren u graag welke optie het beste is voor u en over de werking van het spiraaltje.

Plaatsen van een spiraaltje

De spiraal wordt inwendig geplaatst. Voorafgaand vindt er een inwendig onderzoek plaats, hiermee wordt de ligging van uw baarmoeder gevoeld. Vervolgens wordt het speculum (eendenbek) in de vagina geplaatst om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven.  

Hormoonspiraaltje

Een hormoonspiraaltje geeft progestageen af. Hierdoor wordt het slijm van de baarmoedermond minder toegankelijk voor zaadcellen en het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het hormoonspiraaltje kan vijf jaar blijven zitten en is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,1 tot 0,2% per jaar.

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje bevat koperdraad om het plastic ankertje. Het koperspiraaltje zorgt ervoor dat zaadcellen die in de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar worden en voorkomt dat een eicel zich in de baarmoeder innestelt. Koperspiraaltjes kunnen meestal tien jaar blijven. De kans op zwangerschap is 0,1 tot 1% per jaar, de spiraal is daarmee zeer betrouwbaar.

Meer weten over het spiraaltje en onze dienstverlening op dit gebied? WHC Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.