SOA problematiek

Women's Healthcare Center is gespecialiseerd in vrouwenzorg. Wij behandelen regelmatig vrouwen die een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebben opgelopen. Er zijn veel verschillende SOA’s en het krijgen ervan kan iedereen overkomen. Toch zijn er veel manieren om de kans op een SOA zo klein mogelijk te houden. Gebruik voorbehoedsmiddelen (met name condooms). Denkt u toch een SOA te hebben opgelopen? Zoek dan hulp en laat het zo snel mogelijk testen. Seksueel overdraagbare aandoeningen komen regelmatig voor en zijn niets om u voor te schamen. Maar het is wel belangrijk dat u behandeld wordt, voordat de klacht verergert.


Welke SOA’s zijn er?

Er zijn veel verschillende SOA’s en elke SOA heeft andere kenmerken. Ook de ernst van de SOA verschilt. Veel SOA’s worden overgedragen via de slijmvliezen of via bloedcontact. De meest voorkomende SOA’s zijn chlamydia, herpes, genitale wratten, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B. Er zijn ook SOA’s die minder vaak voorkomen, zoals HPV, Shigella, Trichomonas, Schurft en Schaamluis. Veel SOA’s zijn gelukkig goed te behandelen.


Wat zijn de symptomen van een SOA?

Elke SOA heeft zijn eigen symptomen. De symptomen die erop kunnen wijzen dat u een SOA heeft zijn:
  • Blaasjes, zweertjes of wratten op de penis, vagina, schaamlippen, anus of mond;
  • Pijn bij het plassen, een branderig gevoel bij het passen of pijn in de anus, pijn bij het poepen;
  • Afscheiding uit de penis, anus of vagina;
  • Vaginaal bloedverlies na het vrijen of tussen de menstruaties door;
  • Jeuk aan de eikel of de schaamlippen.

Heb ik een SOA?

Als u bang bent dat u een SOA heeft, is het zaak dat u zich laat testen en eventueel behandelen. Ook bij twijfel is het advies om u te laten testen, want te lang met een SOA doorlopen kan nare gevolgen hebben. Ga na of u onveilig heeft gevreeën en bespreek de kans op een SOA met uw eventuele partner. Heeft u een SOA? Ga dan na wie u mogelijk heeft besmet of andersom en neem contact op met de betrokken personen. Ook zij moeten zich laten behandelen om verdere verspreiding te voorkomen.


SOA behandelen in Amsterdam

Veel seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Nederland goed te behandelen. De medisch specialisten van Women’s Healthcare Center zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam, onder andere hen die een SOA hebben opgelopen.

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten of wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.
​​​​​​