De overgang, die bij de meeste vrouwen begint tussen het 45e en 60e levensjaar, staat bekend als een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Elke vrouw ervaart in meer of mindere mate ongemakken in de overgang. De meest voorkomende klachten zijn opvliegers en verandering van het menstruatiepatroon (onregelmatigheid).


De overgang, een geleidelijk proces

De overgang is een natuurlijk proces, dat samenhangt met het ouder worden. Door een gebrek aan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen ontstaan overgangsverschijnselen. Tijdens de overgang is er nog steeds kans op een zwangerschap, het is dus ook zaak om in die periode nog steeds voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Na de overgang, doorgaans wanneer er een jaar of langer geen menstruatie is geweest, is de vrouw niet meer vruchtbaar.


Symptomen van de overgang

Iedereen kent de term opvliegers, de plotselinge uitzetting van bloedvaten in de huid. Een opvlieger geeft een gevoel van warmte, dat vaak begint op de borsten kan uitbreiden naar hals, hoofd en soms het hele lichaam.

Een opvlieger gaat vaak samen met zweten. Bijna 80% van de vrouwen in de overgang heeft opvliegers en/of de nachtelijke variant hiervan: nachtelijke aanvallen van sterk zweten. Opvliegers komen meestal onverwachts. De nachtelijke zweetaanvallen kunnen de slaap ernstig verstoren. Dit geeft klachten van vermoeidheid, een gebrek aan energie, concentratiestoornissen en soms depressieve gevoelens.

Ook gaat de overgang vaak gepaard met:
  • Plasklachten;
  • Droogheid van de vagina;
  • Moeheid of juist gejaagdheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen;
  • Spierpijn of pijn aan de kleine gewrichten;
  • Duizeligheid of vergeetachtigheid;
  • Depressieve stemmingen.

Ernst en verwachtingen

De overgang is een natuurlijk proces. Ernstig kunnen we de overgang dus niet noemen. De bijkomende klachten kunnen soms echter wel ernstig zijn. De overgang heeft ook invloed op de hersenkernen, de huid, het botweefsel, de huid, de binnenbekleding van bloedvaten, glad spierweefsel.

De overgang duurt meestal rond de vier jaar. Maar ook na die tijd kunnen er nog opvliegers voorkomen.


Wat kunt u zelf doen? 

Zorg dat u in goede conditie bent. Een goede nachtrust, minimaal een half uur per dag bewegen en voldoende ijzerrijke voeding eten, verkleint de kans op ongemakken. Om goed voorbereid te zijn op opvliegers kunt u het volgende doen: 
  • Draag kleding die goed vocht opneemt en verdampt, zoals wol, zijde en katoen;
  • Zorg voor een katoenen dekbedovertrek en gebruik meerdere wollen dekens in plaats van een synthetisch dekbed;
  • Alcohol, warme dranken en gekruid eten kunnen opvliegers opwekken, vermijd dit dus zoveel mogelijk;
Als u last heeft van een droge vagina en daardoor bijvoorbeeld pijn bij het vrijen ervaart, bespreek dit dan met uw partner. U kunt ervoor kiezen om extra de tijd te nemen bij het voorspel of om  glijmiddel te gebruiken.


Wanneer naar de specialist?

Zijn de klachten zo hevig dat het dagelijks leven er teveel door beïnvloed wordt, dan is het verstandig om de hulp van een medisch specialist in te roepen. De medisch specialisten van Women’s Healthcare Center zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg.
Wil je een afspraak maken met één van onze specialisten of wil je meer weten? Je kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.
​​​​​​