Veel vrouwen in Nederland kiezen wanneer het om anticonceptie gaat voor het gemak van een IUD: een (hormoon)spiraal. Een spiraaltje biedt minimaal vijf jaar bescherming tegen zwangerschap en is een heel betrouwbare en zorgeloze manier van anticonceptie. Bovendien bevat een hormoonspiraal beduidend minder hormonen dan de pil. Het koperspiraaltje is zelfs helemaal vrij van hormonen, maar wordt beschouwd als iets minder veilig. 

Plaatsen van een spiraal

Bij Woman's Health Care Center wordt het spiraaltje geplaatst door een specialist. Deze is hierin meer ervaren dan een huisarts en kan dus gemakkelijk inspelen op eventuele problemen tijdens het plaatsen. 

Plaatsen onder verdoving

Indien gewenst kan het spiraaltje onder plaatselijke verdoving worden geplaatst. Hierdoor ervaart u een stuk minder pijn bij het plaatsen. Als het plaatsen van een spiraal in het verleden pijnlijk was, kan een plaatsing onder verdoving uitkomst bieden. 

Hoe wordt het spiraaltje geplaatst?

Wanneer de keuze voor het spiraaltje eenmaal is gemaakt, bepaalt de behandelend specialist of deze manier van anticonceptie geschikt voor u is. Twijfelt u nog? U kunt met al uw vragen bij ons terecht. Soms is vooronderzoek nodig, bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat u geen SOA heeft. Voor het moment van inbrengen wordt geadviseerd om preventief een pijnstiller in te nemen. Ook kan het schelen als het spiraal tijdens de menstruatie wordt geplaatst.  

Om het spiraaltje te kunnen plaatsen, brengt de behandelaar eerst een speculum (eendenbek) in. Het spiraal, dat in de baarmoeder de vorm van een ankertje heeft, wordt met de pootjes naar binnen toe ingebracht via de baarmoederhals. Het plaatsen kan gepaard gaan met licht bloedverlies, dat nog enkele dagen na het plaatsen door kan gaan. 

Controle

Vaak wordt er enige tijd na plaatsing een controle afspraak gepland. Tijdens deze afspraak bespreekt de behandelend specialist met u of het spiraaltje bevalt en wordt gekeken of hij nog op de juiste plaats zit. Ervaart u problemen na het plaatsen? Dan is het raadzaam om eerder contact op te nemen. 

Women’s Healthcare Center in Amsterdam ondersteunt je in de keuze voor het juiste anticonceptiemiddel. We gaan samen met jou op zoek naar de oorzaak en de oplossing.

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wil je een afspraak maken met één van onze specialisten of wil je meer weten? Je kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

 

​​​​​​