De overgang brengt diverse klachten met zich mee waar vrouwen last van kunnen krijgen. Het is een volledig nieuw proces in het leven. Bij vrijwel elke vrouw ontstaan er verschillende overgangsklachten. Bij Women’s Healthcare Center in Amsterdam kunnen wij u helpen met verschillende overgangsklachten.

Verschillende klachten bij de overgang

De meest bekende klacht bij de overgang zijn opvliegers. Veel vrouwen zijn hier wel mee bekend. Maar er bestaan nog veel meer klachten. Hieronder een overzicht met overgangsklachten en uitleg daarbij.

Opvliegers

Bij een opvlieger voelt u een plotseling opkomend gevoel van hitte. Dit gaat vaak samen met zweten, versnelde hartslag, misselijkheid en zware en vermoeide ledematen. De duur van een opvlieger kan per persoon verschillen.

Innerlijke onrust / emoties

De veranderingen in het vrouwelijke lichaam gaan vaak gepaard met emoties. Tijdens de overgang kunt u last krijgen van innerlijke onrust. U kunt gevoelens krijgen zoals eenzaamheid, huilbuien en prikkelbaar zijn. Ook bepaalde gebeurtenissen die zich op deze leeftijd afspelen kunnen hier aan bijdragen.

Huidveroudering

Tijdens de overgang verandert de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Het is daarom belangrijk om de huid te blijven voeden. Door de verminderde hoeveelheid oestrogeen kan de huid slapper en droger worden. Bescherm uw huid daarom goed.

Lichaamshaar

Behalve vrouwelijke hormonen maakt iedere vrouw ook mannelijke hormonen aan. Tijdens de overgang verschuift het hormoonevenwicht en worden er minder vrouwelijke hormonen aangemaakt. Hierdoor kunt u last krijgen van haargroei op de bovenlip, kin of benen.

Gewicht

De meeste vrouwen komen tijdens de overgang aan. Dit heeft ook met de leeftijd te maken. De stofwisseling wordt langzamer. Blijf bewust van uw eetpatroon en besteedt voldoende aandacht aan gezond eten.

Droge ogen

Doordat er minder oestrogeen aan wordt gemaakt, is er ook minder traanvocht. Hierdoor kunt u droge en geïrriteerde ogen krijgen.

Vagina

Ook in de vagina veranderen er dingen. Door de verminderde hoeveelheid oestrogeen kunnen de vagina en urinebuis gevoelig en droog worden. Hierdoor kan vrijen pijnlijker worden. Hygiëne is hierbij erg belangrijk.

Bloeddruk

Als de menstruatie verdwijnt kan de bloeddruk stijgen. Let goed op uw voeding om de bloeddruk goed te houden.  

Osteoporose / botontkalking

1 op de 5 vrouwen in de overgang krijgt te maken met botontkalking. Tijdens de overgang verliest u botmineralen en nemen de botdichtheid en -sterkte af. Dit zorgt ervoor dat botten op een latere leeftijd makkelijker breken. Eet daarom calciumrijk eten, beweeg regelmatig en stop met roken.

Heeft u veel last van overgangsklachten en wilt u hier hulp bij? Women’s Healthcare Center Amsterdam helpt u hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 020 64 20 229.

​​​​​​