Klachten met de ontlasting

Klachten met de ontlasting komen vaker voor dan u denkt en er kan ontzettend veel aan gedaan worden. Met de juiste behandeling kunt u de kwaliteit van uw leven enorm verbeteren. Women’s Healthcare Center Amsterdam biedt u graag persoonlijke zorg, kwaliteit en aandacht.

Wat zijn veelvoorkomende ontlastingsklachten?

Onder ontlastingsklachten vallen ontlastingsverlies of een moeizame stoelgang. Ontlastingsverlies wordt ook wel fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie genoemd. Er is dan sprake van ongewild verlies van ontlasting of gas op een voor u ongewenste tijd en plaats. Klachten verergeren met de tijd en zorgen voor een sterke vermindering van kwaliteit van leven.

Er is sprake van een moeizame stoelgang als iemand minder dan 3x per week ontlasting heeft of als dit alleen lukt door erg hard te persen. In de meeste gevallen is de ontlasting erg hard en/ of droog. Ook kunt u pijn ervaren bij het ontlasten. Door harde, dikke ontlasting kunnen er scheurtjes en kloofjes in de anus ontstaan. Dit kan een branderig gevoel geven. Na het ontlasten kan u nog steeds het gevoel hebben te moeten ontlasten. Dit kan veroorzaakt worden door aambeien die door te hard persen zijn ontstaan.

U kunt last hebben van de volgende klachten met betrekking tot de ontlasting

  • Borrelende darmen en waterige diaree
  • Hele dag door kleine beetjes ontlasting
  • Langdurige diarree en daarbij ook vermoeidheid
  • Verstopping, ophopen van de ontlasting

Oorzaken van klachten bij de ontlasting

Oorzaken van ontlastingsverlies kunnen een slecht werkende sluitspier, ongevoelige endeldarm of een darmverzakking zijn. Dit kan samenhangen met verzwakte bekkenbodemspieren, waardoor de bekkenbodem te weinig steun biedt. De verzwakking treedt vooral op latere leeftijd op.

Soms is er sprake van een beschadiging aan de sluitspier, opgelopen tijdens een bevalling of operaties om aambeien te verwijderen of een fissuur te herstellen. Een andere oorzaak is schade aan de zenuwen die de anale spieren aansturen. Deze schade ontstaat door o.a. bevalling, langdurig en hard persen tijden ontlasten, suikerziekte, ruggenmerg aandoeningen of Multiple Sclerose. Ook kan het zijn dat de endeldarm een verminderde elasticiteit heeft. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting minder lang opgehouden kan worden bij aandrang.

Oorzaken moeizame stoelgang

Oorzaken van een moeizame stoelgang kunnen liggen in verkeerde voedings- of leefgewoonten. Als u te weinig vocht of vezelrijk voedsel binnenkrijgt kunt u harde ontlasting krijgen waardoor de stoelgang moeizaam verloopt. Ook het uitstellen van toiletbezoek kan zorgen voor harde ontlasting. In de endeldarm droogt ontlasting uit en wordt het hard en droog.

Wanneer er sprake is van een verhoogde spierspanning in de bekkenbodem worden de bloedvaten rond de anus afgeklemd. De huid wordt dan erg kwetsbaar en dit kan zorgen voor pijn. Ook kan het zijn dat de bekkenbodem verkeerd wordt gebruikt. Er wordt dan geperst in plaats van ontspannen om de ontlasting kwijt te raken.

Andere aandoeningen zijn darmpoliepen of schildklierafwijkingen. Ook kunnen bepaalde medicijnen verstopping als bijwerking hebben. Kalmerende middelen, slaapmiddelen, staalpillen of langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Behandeling voor ontlastingsklachten

Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten kan er een behandelingstraject worden vastgesteld. Doorgaans wordt er gestart met bekkenfysiotherapie en voedingsadvies. Zo leert u uw bekkenbodemspieren weer goed te gebruiken en kan met veranderingen in uw voeding verstopping of diarree voorkomen worden. Eventueel worden er medicijnen voorgeschreven die de ontlasting vaster of juist dunner te maken.

Bij ontlastingsincontinentie kan het een oplossing zijn de endeldarm te spoelen, een klysma. Zo kunt u de rest van de dag onbezorgd op pad. Een anale tampon of een operatie kunnen ook ongewenst verlies van ontlasting voorkomen. Bij zeer ernstig verlies van ontlasting dat slecht te behandelen is kan een stoma uitkomst bieden.

Als moeizame ontlasting veroorzaakt wordt door afwijkingen in de darm- of bekkenbodem zijn er ook nog andere behandelingen mogelijk. Bij een endeldarmverzakking bijvoorbeeld, kan een operatieve ingreep de problemen oplossen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Herkent u zich in één van deze klachten? Blijf er niet mee rondlopen! WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten of wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​