Maak direct online een afspraak

Schippers trekt 12 miljoen uit voor verbetering vrouwenzorg

De regering trekt 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. Dit maakt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag bekend.

Elke dag om 17.00 het laatste nieuws en analyses vanuit Den Haag in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis politieke nieuwsbrief Dagkoersen.

Vrouwen reageren regelmatig anders op medicijnen dan mannen. Ook vertonen ze andere symptomen bij ziektes. Schippers wil deze verschillen aanpakken. Zo hebben vrouwen 60 procent méér kans op bijwerkingen dan mannen. 'We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten', zegt de minister. Het geld wordr geïnvesteerd in een meerjarig programma genaamd Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid.

'Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken, en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren', aldus Schippers.

Miljoenen medicijnen

Vrouwen kunnen heel andere symptomen van eenzelfde ziekte hebben dan mannen. Ook kan medicijngebruik bij vrouwen heel anders uitpakken dan bij mannen. Zo hebben vrouwen zestig procent méér kans op bijwerkingen. 

Daarnaast lopen vrouwen vijftig tot zeventig procent meer kans opgenomen te worden in het ziekenhuis als gevolg van medicatiebijwerkingen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de vrouwelijke hormoonhuishouding. Naar de exacte oorzaak moet echter ook onderzoek worden gedaan.

Tot 1990 werd medicatie voordat het op de markt kwam uitsluitend getest op gezonde, blanke, jonge mannen. Die middelen liggen nog steeds in de winkel en worden door miljoenen mensen geslikt.

Via: Volkskrant.nl. Bron: ANP