Myomen, ook wel vleesbomen of fibromen genoemd, komen vrij regelmatig voor maar zijn in de meeste gevallen onschuldig. Wel kunnen ze vrij groot worden, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan.

 

Wat zijn myomen? 

Een vleesboom is een goedaardig spierweefselgezwel. Meestal groeit het in de baarmoeder, soms ook daarbuiten. Een vleesboom ontstaat doordat spier- en bindweefsel zich opbouwt. De grootte van de vleesboom en de snelheid waarmee deze groeit verschilt sterk. Er zijn gevallen bekend waarin de myoom zo groot werd als een voetbal, maar ze kunnen ook altijd zo klein blijven als een rozijn. De aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
De groei van myomen hangt samen met de hormoonhuishouding en het is moeilijk te zeggen wat de precieze oorzaak is. Veel vrouwen hebben een of mindere vleesbomen, vaak zonder dat ze het weten. Zolang er geen klachten ontstaan is dat ook helemaal niet erg. Na de menopauze verdwijnen myomen vaak vanzelf.

 

Is een vleesboom onschuldig?

Ja, een vleesboom is onschuldig. Maar afhankelijk van de plaats en grootte van de vleesboom, kunnen wel klachten ontstaan. De volgende klachten worden soms veroorzaakt door een myoom:
  • Zwaardere menstruaties dan normaal, doordat de baarmoeder is uitgerekt;
  • Vaker plassen dan normaal, doordat de myoom op de blaas drukt;
  • Pijn bij het vrijen, omdat de myoom in de weg zit of op de endeldarm drukt;
  • Pijn in de onderbuik, doordat de myoom doorbloeding of andere zaken in de weg zit.

 

Wat is eraan te doen? 

Als een myoom klachtenveroorzaakt, is het noodzakelijk om de hulp van een medisch specialist in te roepen. Met een echo is goed te zien of- en waar er een myoom zit. Daarna kan worden besloten tot behandeling over te gaan. Een myoom kan een eventuele zwangerschap bemoeilijken en bijvoorbeeld de groei van de baby in de weg zitten. Het is dus goed om bij klachten altijd de huisarts te raadplegen. Die kan u doorsturen naar een specialist.

 

Meer informatie

De specialisten van Womens Healthcare Center richten zich volledig op vrouwenzorg. Wij behandelen daarom regelmatig vrouwen met myomen. Wilt u een afspraak maken met een van onze specialisten? Of heeft u vragen over myomen? Neem dan vooral contact met ons op of bel 020 642 0229.