Helaas gaat niet iedere zwangerschap goed en krijgen sommige vrouwen een miskraam. Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt hier mee te maken. Women’s Healthcare Center Amsterdam ondersteunt vrouwen bij de zwangerschap en miskraam.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. In Nederland spreken we van een miskraam als de zwangerschap wordt afgebroken voor 16 weken. Bij de eerste zwangerschap krijgt ongeveer 15% van de vrouwen hiermee te maken. Dit gebeurt vaak vroeg in de zwangerschap en veel vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn. Vaginaal bloeden kan een voorteken zijn van een miskraam. Na het eerste trimester is de kans op een miskraam erg klein.

Soorten miskraam

Er bestaan twee soorten miskramen: vroege miskraam en niet intacte zwangerschap.

Vroege miskraam: dit is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in het begin van de zwangerschap. Op de echo is enkel een vruchtzak te zien, er zit geen embryo in.

Niet intacte zwangerschap: bij een iets latere miskraam is de embryo wel te zien op de echo, maar deze is vaak kleiner dan hij op dat moment zou moeten zijn. Het hartje klopt niet.

Bij Women’s Healthcare Center word je tijdens de zwangerschap goed gecontroleerd en mocht je ergens over twijfelen mag je langskomen voor extra controle. Hierdoor houden wij jou en jouw ongeboren kindje goed in de gaten. Mocht er iets mis zijn dan zien wij dat direct.

Oorzaken van een miskraam

Een miskraam kan door diverse oorzaken ontstaan. In de meeste gevallen komt dit door een afwijking aan het vruchtje. Het vruchtje heeft vaak een chromosoom te weinig of te veel, wat leidt tot een stoornis van de zwangerschap. Hierdoor kan het vruchtje niet verder groeien en wordt het afgestoten door het lichaam.

Andere oorzaken kunnen zijn: een vleesboom, afwijking aan de baarmoedermond of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De embryo kan ook beschadigd worden van buitenaf door een vlokkentest, ongeval of vruchtwaterpunctie.

Miskraam herkennen

Een miskraam begint vaak met wat bloedverlies dat in de loop van de dagen steeds meer wordt. Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. Er is bloedverlies met weefselresten. Daarnaast heb je vaak krampen en kun je bloedstolsels verliezen. Tot 6 weken zwangerschap is het heel normaal dat je geen hartslag hoort, dit hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Na de 6 weken moet het hartje wel hoorbaar zijn.

Wat doen bij een miskraam?

Wanneer je een miskraam hebt gehad zijn er drie mogelijkheden: afwachten, behandeling met medicijnen of een ingreep.

De natuurlijke manier: hierbij kun je zelf afwachten tot de miskraam op gang komt. Dit gebeurt meestal binnen twee weken na het eerste bloedverlies.

Behandeling met medicijnen: van het ziekenhuis, verloskundige of gynaecoloog krijg je tabletten die vaginaal ingebracht moeten worden. Zodra de medicijnen aanslaan komt de miskraam na 1 tot 2 dagen op gang.

Ingreep in het ziekenhuis: de curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. Dit duurt ongeveer een kwartier. De baarmoederholte wordt leeg gemaakt met een soort slangetje, zuigertje of schrapertje.

Begeleiding bij een miskraam

Women’s Healthcare Center begeleidt vrouwen bij de zwangerschap en miskraam. Wij bespreken alle opties met jou en zorgen voor een fijne en goede begeleiding. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 020 64 20 229.

​​​​​​