Incontinentie houdt in dat er sprake is van ongewild en onbeheersbaar plassen, de urine kan niet worden opgehouden. Incontinentie kan ontstaan na één of meer bevallingen. Na een zwangerschap zijn de blaasspieren vaak verslapt en de baarmoeder en blaas verzakt. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat u moet plassen zonder aandrang te voelen. Dit kan ook voorkomen bij hoesten, niezen of lachen. Bij Women’s Healthcare Center Amsterdam helpen wij u graag bij incontinentie problemen.

Incontinentie kan niet alleen ontstaan na een zwangerschap, maar ontstaat vaak ook bij dementie, na een beroerte, kanker, blaasstenen, multiple sclerose of en dwarslaesie. Daarnaast bestaat er ook urge incontinentie. Dit is een aandrangincontinentie, er is dan sprake van een plotselinge aandrag om te plassen gevolgd door urineverlies. Hier heeft de vrouw geen controle over. De oorzaak hiervan is het plotseing samentrekken van de blaasspier waardoor ongecontroleerd urineverlies plaatsvindt.

Incontinentie behandelen en verhelpen

Incontinentie is een vervelende kwaal en lastig om te verhelpen. Bij WHC Amsterdam gaan wij, samen met u, opzoek naar een oplossing om de incontinentie te behandelen of te verminderen. Vrouwen die last hebben van een milde vorm van incontinentie kunnen vaak geholpen worden met bekkenbodem oefeningen. Deze behandeling wordt onder begeleiding gedaan van een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut. Wanneer bekkenbodem oefeningen niet volstaan is een chirurgische ingreep een andere oplossing. Tijdens de operatie wordt er een bandje onder de plasbuisgeplaatst, waardoor het sluitingsmechanisme weer beter functioneert en het urineverlies verdwijnt. Bij urge incontinentie wordt er vaak gekozen voor medicatie, die het plotselinge samentrekken van de blaas kunnen afremmen.

Meer weten?

Meer weten over incontinentie, de behandelingen en onze dienstverlening op dit gebied? WHC Amsterdam helpt u graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.