Incontinentie, ook wel urineverlies genoemd, is het niet goed op kunnen houden van plas. Zonder aandrang te voelen verliest u wat urine. Dit kan zijn bij inspanningen zoals hoesten, niezen, traplopen, tillen, bukken, springen of rennen. Dit wordt ook wel inspannings-incontinentie genoemd.

Voelt u wel een hevige aandrang en kunt u de plas niet ophouden? Dan noemen we dat aandrang-incontinentie. 25 tot 50 procent van de vrouwen heeft last van urineverlies of incontinentie.

Oorzaak van incontinentie

Incontinentie is niet ernstig, maar wel heel vervelend. Bij vrouwen zorgen de bekkenbodemspieren  onder de blaas voor ondersteuning. Na een zwangerschap, bevalling of de overgang kan de kracht van de spieren verminderen. Hierdoor kunt u last krijgen van incontinentie.

Veel vrouwen schamen zich voor de urineverlies of zijn bang dat anderen het gaan ruiken. Hierdoor wordt het dagelijks leven belemmert. U hoeft zich niet te schamen voor incontinentie. Women’s Healthcare Center Amsterdam is gespecialiseerd in vrouwenzorg en helpt u graag bij uw incontinentieklachten.

Oplossing voor incontinentie

Bij aandrangcontinentie is het mogelijk om het uitstellen van plassen te oefenen. Zodra u de aandrang voelt moet u proberen iets langer te wachten. Doe dit niet tijdens het plassen, hierdoor kan de blaas zich minder goed legen.

Omgaan met dagelijks urineverlies kan door verband te gebruiken dat geschikt is voor urineverlies. Gebruik geen maandverband, want dat kan leiden tot blaasontsteking. Producten voor licht urineverlies zijn verkrijgbaar bij de supermarkt en apotheek.

Een andere oplossing zijn bekkenbodem oefeningen. Dit wordt begeleid door een bekkenbodemtherapeut. Heeft dit geen effect? Dan wordt er een chirurgische ingreep voorgesteld. Er wordt een bandje onder de plasbuis geplaatst, waardoor het sluitingsmechanisme beter functioneert. Hierdoor kan het urineverlies volledig wegblijven.

 

Heeft u vragen over incontinentie en/of het bijbehorende onderzoek of over vrouwenzorg in het algemeen? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.