Hysteroscopie, ofwel kijken in de baarmoeder, is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een kijkbuis (een hysteroscoop) het baarmoederhalskanaal en de binnenkant van de baarmoeder controleert op eventuele problemen. Door middel van een dun slangetje met camera kan de gynaecoloog op een beeldscherm in kaart brengen of er eventuele afwijkingen te zien zijn. Kleine ingrepen kunnen tijdens dit onderzoek uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het verwijderen van een (kleine) poliep, het verwijderen van een spiraal waar de touwtjes niet meer te zien zijn of het afnemen van een biopt.

Redenen voor een hysteroscopie

  • Hevige en aanhoudende menstruatiepijn
  • Abnormaal bloedverlies tijdens of tussen menstruaties
  • Het uitblijven van menstruatie na een curettage
  • Herhaalde vroeggeboorten of misskramen
  • Afwijkende echoscopische bevindingen

Wanneer krijg je de hysteroscopie?

Bij voorkeur vindt de hysteroscopie plaats buiten de menstruatieperiode om. Wanneer een van de redenen abnormaal bloedverlies is, zal dit het onderzoek niet geheel betrouwbaar maken tijdens de menstruatieperiode aangezien er dan bloedverlies plaatsvindt. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan het onderzoek plaatsvinden, mits u de pil alle dagen inneemt.

Als de pil niet gebruikt wordt is de eerste helft van de cyclus, vóór de eisprong een goed moment om het onderzoek te laten plaatsvinden. Wanneer u zwanger wilt worden is het van groot belang om het onderzoek vóór de eisprong uit te voeren omdat er dan nog geen bevruchte eicel is die zich eventueel gaat innestelen.

Verloop onderzoek hysteroscopie

Op de polikliniek krijgt u eerst pijnstillende tabletten vooraf, en soms ook een plaatselijke verdoving. U neemt plaats op de stoel waar u met uw benen in de beensteunen gaat zitten. De gynaecoloog brengt de hysteroscoop naar binnen via de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt vloeistof in de baarmoederholte via de hysteroscoop. Zo is de baarmoederwand van de voor- en achterkant goed te zien.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Wanneer er kleine ingrepen tijdens het onderzoek plaatsvinden kan dit langer duren.

Hysteroscopie in Amsterdam

Hysteroscopie bieden wij vanuit onze vestiging in Amsterdam aan. Hier kunt u ook terecht voor dergelijke behandelingen en kleine chirurgische behandelingen op het gebied van vrouwenzorg. Wilt u meer informatie of heeft u een andere vraag? U kunt ons telefonisch bereiken op 020 6421 005 of u kunt gebruik maken van ons contactformulier op de website.