Het alternatief van de vruchtwaterpunctie

Bij het uitvoeren van een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald. De cellen uit dit vruchtwater worden onderzocht. Door middel van deze test kan worden vastgesteld of het ongeboren kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft. Het uitvoeren van de vruchtwaterpunctie brengt een risico met zich mee: 1 op de 300 vrouwen krijgt een miskraam door het uitvoeren van een vruchtwaterpunctieonderzoek. Sinds kort is er een alternatief voor de vruchtwaterpunctie, de NIPT.

Prenatale screening zonder risico’s

Het veilige alternatief voor de vruchtwaterpunctie is de NIPT; Niet Invasieve Prenatale Test. De NIPT is een bloedonderzoek. Het DNA van de moeder wordt uitvoerig bekeken, want uit haar bloed is ook het erfelijk materiaal van de baby af te lezen. De test kan al worden uitgevoerd vanaf de tiende week van de zwangerschap. In tegenstelling tot het vruchtwaterpunctie komt de NIPT zonder risico’s, er is geen kans op een miskraam door het uitvoeren van de NIPT.

NIPT in Amsterdam

Het Womens Healthcare Center (WHC) is gevestigd in Amsterdam, centraal gelegen tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen. Ons behandelcentrum richt zich uitsluitend op vrouwenzorg. Ook de NIPT wordt door onze ervaren gynaecologen en verloskundigen uitgevoerd. Zorg op maat in een vertrouwde, veilige omgeving, dat is het doel van Womens Healthcare Center. Ons zorgcentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag. Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch bereiken van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00 of maak gebruik van ons contactformulier.