Vaak maken mensen zich extra zorgen over hun gezondheid, wanneer een aandoening bij een van de ouders of familieleden voorkomt. Logisch, want erfelijke aanleg speelt vaak een rol bij het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Het DNA van de mens bestaat uit 23 chromosomen, die elk weer bestaan uit vele genen. Genen worden van generatie op generatie doorgegeven en zijn mede bepalend voor de gezondheid van elk individueel persoon.

Hoe werkt erfelijkheid?

Niet elk gen is even sterk. Het komt veel voor dat ouders drager zijn van een gen, maar zelf geen ziekte ontwikkelen. Bovendien is de ontwikkeling van een aandoening vaak een combinatie van genen en externe factoren, of een flinke dosis pech. Dat ouders een gen dragen maar geen erfelijke ziekte ontwikkelen, hoeft niet te betekenen dat het kind ook gevrijwaard blijft. Als een of beide ouders drager is van een genetisch overdraagbare aandoening (vaak hebben zij hier zelf geen weet van) dan kan het zijn dat het kind de ziekte wel ontwikkelt. Er zijn echter ook aandoeningen waarvan het gen zo sterk is, dat het kind gegarandeerd dezelfde aandoening als de ouder krijgt. 

Preventief onderzoek

Wanneer een ziekte als borstkanker of baarmoederhalskanker in de familie voorkomt, dan kun je er vanuit gaan dat nakomelingen een verhoogde kans op de aandoening hebben. Hoe groot de kans is, is vaak moeilijk te bepalen. Toch zijn er vaak redenen om tot preventief (genetisch) onderzoek over te gaan. Ook is het verstandig om zelf het lichaam goed in de gaten te houden. Zo zijn er manieren om zelf de borsten te controleren op knobbeltjes. Menigeen trekt sneller aan de bel bij vage klachten, als bekend is dat een aandoening in de familie voorkomt. 

Kennis en advies

Maakt u zich zorgen of heeft u vage klachten die kunnen samenhangen met een erfelijke aandoening? Dan kan een afspraak met de medisch specialisten van Women’s Healthcare Center u helderheid geven. 

Women’s Healthcare Center Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wil je een afspraak maken met één van onze specialisten of wil je meer weten? Je kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​