Een echo laten maken in de eerste 12 weken van de zwangerschap? Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Inwendige of uitwendige vroege echo?

Wanneer de eerste echo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt is de kans groot dat deze echo inwendig, vaginaal, wordt uitgevoerd. De foetus is dan beter te zien. Wanneer je een uitwendige echo laat maken is het handig om met een volle blaas te komen. Bij een inwendige echo zit deze volle blaas juist in de weg. De echoscopist of gynaecoloog van Women’s Healthcare Center is zeer professioneel en zal jou op je gemak stellen.

De echo wordt gemaakt met een transducer. Deze zendt geluidsgolven uit en pikt deze weer op. De teruggekaatste geluidsgolven zijn vervolgens zichtbaar op het beeldscherm. Jij en je partner mogen meekijken op het scherm. De echoscopist of gynaecoloog van Women’s Healthcare Center zal proberen om de baarmoeder en baby te vinden.

Eerste echo via de buikwand

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid.

Eerste echo vaginaal

Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd. Het kindje en de placenta kunnen dan beter worden bekeken. Een langwerpige transducer krijgt een condoom om met een beetje glijmiddel. Vervolgens wordt de transducer in jouw vagina gebracht. Dit doet geen pijn, maar kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Onze echoscopisten en gynaecologen doen er alles aan om jou op je gemak te stellen.

Wat zie je op de eerste echo?

Met de 10-weken echo zie je veel meer dan met acht weken. Maar ook dan kan je vaak al het hoofdje, de beetjes en armpjes onderscheiden. Daarnaast zie je het hartje knoppen, wat een heel speciaal moment is. Het kan ook zijn dat het hartje niet klopt en dat je een vroege miskraam hebt gehad.

Waarvoor is de eerste echo?

De eerste echo wordt gemaakt om te controleren of het kindje goed groeit en of het hartje klopt. Daarnaast kunnen wij met de echo bekijken hoe lang je al zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent. Ook bekijken wij of de baarmoeder er goed uitziet en of er 1 of meerdere kindjes in groeien.

Wil jij graag jouw eerste echo laten maken? Bij Women’s Healthcare Center helpen wij jou graag verder en begeleiden wij jou de gehele zwangerschap en daarna. Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 – 64 20 229 of maak gebruik van ons contactformulier.