Er heersen helaas nog een boel taboes rond blaasklachten. Jammer, want problemen met plassen zijn bijna altijd goed te behandelen. Veel vrouwen lopen vaak onnodig lang met hun klachten rond, waardoor het probleem in stand gehouden of zelfs erger wordt. Women’s Healthcare Center Amsterdam biedt u graag persoonlijke zorg, kwaliteit en aandacht.

Veel klachten zijn goed te behandelen

Nog veel vrouwen vinden het ongemakkelijk om met de huisarts te praten over hun blaasklachten. Onder blaasklachten verstaan we onnodig urineverlies, pijn bij het plassen, vaak moeten plassen of een blaasontsteking die al dan niet regelmatig terugkeert. Naast gêne speelt onwetendheid over de mogelijke behandeling van blaasklachten ook een rol. Veel vrouwen zoeken daarom geen hulp, terwijl hun klachten vaak goed te behandelen zijn. Dit betekent niet altijd dat alle klachten helemaal verdwijnen, maar wel flink verminderen. Daarmee wordt de kwaliteit van leven enorm verbeterd.

Oorzaken blaasklachten

De meest voorkomende oorzaak van urineverlies op latere leeftijd is een bevalling. De bekkenbodemspieren zijn door de bevalling uitgerekt en daarna niet meer volledig hersteld. Soms kan dit leiden tot verzakkingen wat de klachten verergert. Andere oorzaken zijn de leefstijl en omgevingsfactoren zoals vochtinname, overgewicht, onvoldoende gebruik van de bekkenbodemspieren. Maar ook roken en persen bij obstipatie zijn risicofactoren. Blaasklachten nemen toe met de jaren en pieken vaak na de menopauze.

Verschillende vormen van urine-incontinentie

Bij urine-incontinentie is de beheersing over de blaas verminderd of zelfs helemaal weg. Dit komt ongeveer bij een kwart van de vrouwen voor. Er zijn 3 verschillende vormen van urine-incontinentie: stressincontinentie, aandrangincontinentie en gemengde incontinentie.

In het geval van stressincontinentie verliest u ongewild urine bij inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, sporten, springen of tijdens de gemeenschap. Er is hierbij geen sprake van aandrang. Bij aandrangincontinentie is er juist sprake van een niet te onderdrukken aandrang om te plassen. Gevolg is dat u heel vaak moet plassen, ook ’s nachts. Ook komt het voor dat beide vormen tegelijk aanwezig zijn. Dit noemen we gemengde incontinentie.

Overactieve blaas

Haasten om op tijd het toilet te halen, erg vaak moeten plassen, plas niet meer kunnen ophouden bij het voelen van aandrang of een te sterke aandrang? Dit zijn allemaal kenmerken van een overactieve blaas. Dit houdt in dat u geen controle meer heeft over uw blaas.

Pijn bij het plassen

Pijn bij het plassen komt regelmatig voor. Het loopt uiteen van een licht branderig gevoel tot heftige pijn. De meest voorkomende oorzaak is een urineweginfectie, maar kan ook veroorzaakt worden door chronische afwijkingen als een overprikkelende blaas, blaaspijnsyndroom of blaaskanker. Ga bij klachten altijd naar uw huisarts. Verdwijnen de klachten niet, dan is het van belang om specialistische zorg in te schakelen.

Terugkerende blaasontsteking

Een blaasontsteking herkent u vaak aan een hinderlijke aandrang om te plassen, steeds kleine beetjes plassen en pijn of branderig gevoel bij het plassen. Doorgaans wordt dan een antibioticakuur voorgeschreven. Verminderen de klachten na de antibioticakuur niet, dan is het van belang om verder te zoeken naar de oorzaak van de ontsteking en deze te behandelen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Herkent u zich in één van deze klachten? Blijf er niet mee rondlopen! WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten of wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

 

​​​​​​