Er zijn veel vrouwen die kampen met bekkenbodemklachten, hier zijn gelukkig goede behandelingen voor. Women’s Healthcare Center kan u helpen met uw bekkenbodemklachten.

De bekkenbodem is de onderkant van het bekken en bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onder in de buik op hun plek blijven zitten. Daarnaast helpen de spieren van de bekkenbodem om plas en ontlasting tegen te houden en speelt het een rol bij seks en de bevalling.

Als de spieren van de bekkenbodem niet meer goed werken kunnen er diverse klachten ontstaan. Zo kunnen de baarmoeder, blaas en endeldarm naar beneden zakken(verzakking). Daarnaast kunnen er problemen ontstaan bij het plassen en met de ontlasting.

Bekende bekkenbodemklachten

Vrouwen die last hebben van de bekkenbodem ervaren de volgende klachten:

  • U moet veel plassen en kunt u plas moeilijk ophouden;
  • U krijgt vaak een blaasontsteking;
  • Pijn bij het vrijen;
  • Problemen met de ontlasting en kan de ontlasting niet ophouden;
  • Het gevoel dat er iets uit de vagina komt.

Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?

Bekkenbodemklachten ontstaan vooral bij vrouwen die kinderen hebben gebaard. Het is mogelijk dat de zwangerschap en bevalling het steunweefsel in de bekkenbodem hebben uitgerekt en beschadigd. Veel vrouwen merken in het begin niets van de verzakking maar pas op latere leeftijd. Dit heeft te maken met het verslappen van de spieren. Daarnaast is het mogelijk dat bekkenbodemklachten ontstaan door intensieve belasting van het lichaam, overgewicht, roken of zwakke spieren. Daarnaast zijn sommige vrouwen erfelijk belast of hebben ze last van obstipatie waardoor ze veel hebben moeten persen.

Behandeling bekkenbodemklachten

Afhankelijk van de klachten en van welk soort verzakking de vrouw last heeft, wordt er gezocht naar een geschikte behandeling op de bekkenbodemklachten te verhelpen. De specialisten van WHC Amsterdam zoeken naar een passende oplossing voor uw bekkenbodemklachten. Hierbij kunt u denken aan therapie, waar u met diverse oefeningen de spieren traint. Behandeling met hormonenzalf- of -tabletten om steunweefsel en spieren te versterken. Daarnaast kan een pessarium helpen of worden de klachten operatief verholpen.

WHC Amsterdam is specialist op gebied van vrouwenzorg en bekkenbodemklachten. Wilt u meer weten over bekkenbodemklachten en de oplossing voor deze klachten? Neem dan contact met ons op via 020 6420 229, maak gebruik van ons contactformulier of plan een afspraak in met één van onze gynaecologen.