De menstruele cyclus is een lastig proces binnen het vrouwelijk lichaam, waarbij hormonen, eierstokken, hypofyse en hypothalamus goed samen dienen te werken. Het kan echter voorkomen dat deze samenwerking wordt verstoord waardoor er cyclusstoornissen op kunnen treden.

Gemiddeld genomen duurt de menstruatiecyclus zo’n 28 dagen, waarbij deze kan variëren van 25 tot 35 dagen zonder dat hierbij problemen optreden. Vanwege externe factoren kan het zijn dat er schommelingen in de cyclus plaatsvinden, hier kunnen stress of vakantie bijvoorbeeld de oorzaak voor zijn. Doorgaans zal u hiervan geen problemen ondervinden.

 

Wanneer is mijn menstruatiecyclus afwijkend?

Het is lastig te bepalen wanneer uw menstruatiecyclus verstoord of afwijkend is doordat de gemiddelde cyclus en de hierbij behorende fysieke ongemakken van vrouw tot vrouw extreem kunnen verschillen.

Sommige vrouwen ervaren hevige menstruatiepijn, terwijl anderen dit niet zo ervaren. Ook het bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw. In de regel geldt dat, wanneer u geen nadelige effecten heeft van uw menstruatie, er niet gesproken wordt van een afwijkende menstruatiecyclus.

In het geval dat uw menstruatiecyclus uw leven negatief beïnvloedt of u heeft problemen met zwanger worden, is het raadzaam bij Women’s Healthcare Center (WHC) Amsterdam langs te komen. Wij kunnen u dan adviseren over de juiste behandeling.

Een afwijkende menstruatiecyclus kan bijvoorbeeld zijn:

  • Hypermenorroe. Regelmatige, zeer hevige menstruatie
  • Hypomenorroe. Zeer korte menstruatie of weinig bloedverlies
  • Polymenorroe. Regelmatige, snel opeenvolgende menstruatie
  • Oligomenorroe. Menstruatie met lange tussenpozen
  • Amenorroe. Uitblijven van menstruatie
  • Metrorragie. Onregelmatig menstrueren
  • Dysmenorroe. Pijnlijke menstruatie

 

De behandeling van een cyclusstoornis of een menstruatiestoornis hangt af van de ernst en de oorzaak van de stoornis. Daarnaast hangt het af van het verschil dat uw menstruatie afwijkt ten opzichte van uw normale cyclus.

Meer weten over menstruatie- en/of cyclusstoornissen of heeft u vragen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.